↑ Return to Februari 2012

Door Ongehoord Mooi Bieden Onverslaanbaar

 

Ivanhoe 2SA

Door Floris.

 

In deze nieuwe rubriek wordt een (on)bekende conventie of biedafspraak besproken. Het gaat daarbij om conventies waarvan je denkt: “Waarom speelt iedereen niet dit?” Stuur ook een leuke conventie in! Het is de bedoeling dat in één A4-tje duidelijk wordt wat de conventie inhoudt, en wat de voor- en nadelen zijn. Deze keer: De Ivanhoe 2SA door Floris.

 

De Ivanhoe 2SA is een preëmptieve 2SA-opening. Het belooft 6-10 punten met tenminste een 5-4 in de lage kleuren. De antwoorder kiest vervolgens in welke lage kleur (en op welke hoogte) er gespeeld gaat worden. Wie de conventie bedacht heeft, en waar de naam vandaan komt is mij onbekend. Wel weet ik dat voormalig Argentijns junior Luis Argerich claimde er minstens 4 impen per keer mee te scoren.

Waarom zou je de Ivanhoe 2SA moeten gaan spelen? Omdat het (zeker in butler en viertallen) een bijzonder fijne preëmpt is! Ten eerste is een opening van 2SA behoorlijk invaliderend voor het bieden van de tegenpartij. Trucjes zoals Lebensohl kan men niet meer toepassen.
Ten tweede is de Ivanhoe 2SA een betrekkelijk veilige preempt. Je hebt immers twee kansen om een fit bij je maat te treffen. Bovendien hebben de tegenstanders vaak veel kaarten in en ♠, waardoor ze extra gemotiveerd zijn om je “uit de brand te helpen”.
Ten derde is het na een Ivanhoe 2SA voor de tegenstanders nog volstrekt onduidelijk welke manche ze dreigen te missen: 4, 4♠ of toch 3SA? het zou allemaal nog kunnen. Let hierbij op het verschil met bijvoorbeeld een Muiderberg. Na een 2-Muiderberg is het voor de tegenstanders vaak meteen duidelijk dat het 4♠ of 3SA moet worden.
Ten vierde is het voor de tegenstanders vaak moeilijk te zien of jullie nou een fit hebben gevonden. Hierdoor zullen ze meer moeite hebben om je te doubleren.
Ten vijfde biedt de Ivanhoe 2SA de mogelijkheid om ook sterke varianten op te nemen. Hierdoor nemen niet alleen de preemptieve, maar ook de constructieve opties in je systeem toe. Zo bevat de variant die Frits en ik spelen, naast zwakke ♣- spellen ook heel sterke ♣-spellen.
Ten zesde is er nog het voordeel dat de Ivanhoe 2SA vaker vóórkomt dan de reguliere 2SA-opening.
En ten zevende is de conventie in bijna elk systeem makkelijk in te bouwen.

Voor iedere conventie lever je wat in. In het geval van de Ivanhoe 2SA kun je de gebalanceerde hand met 20-22 punten niet meer met 2SA openen. Er zijn mijns inziens talrijke goede oplossingen te verzinnen om dit op te vangen.
Wanneer zowel je 2♣-opening als je 2-opening sterke varianten bevat, lijkt het me niet moeilijk om hem daar ergens in te bouwen. Heb je alleen 2♣ tot je beschikking voor sterke spellen, dan wordt het iets lastiger. Mogelijk kun je iets “uitruilen” tussen 2♣ en 2SA. Voor wat het waard is: Frits en ik hebben de gebalanceerde 20-22 punter in de Multi 2 ondergebracht. Dit ten koste van de 25-26 SA, maar die komt toch nooit voor.
Een ander nadeel zou kunnen zijn dat je de tegenstanders meteen negen kaarten vertelt. De populariteit van conventies als de Muiderberg bewijzen echter dat dit op zich nooit een doorslaggevend nadeel kan zijn.

Al met Al beschouw ik de Ivanhoe 2SA als een bijzonder sterk preëmptief wapen. Het is een tamelijk veilige preempt op een behoorlijk hinderlijk niveau. Het geeft je systeem meer preëmptieve mogelijkheden, waarbij je zowel tegen 3SA, 4als 4♠ preempt. Bovendien kun je er ook sterke varianten in kwijt. Verder komt de Ivanhoe 2SA vaker voor dan de “gewone” 2SA. Het nadeel dat je nu iets anders moet verzinnen met de gebalanceerde 20-22 punter is bovendien vaak eenvoudig op te vangen. Wat mij betreft een aanrader dus!