↑ Return to Mei 2012

Dies: Oorzaak Maats Bierconsumptie Ontdekt!

Dies: Oorzaak Maats Bierconsumptie Ontdekt!

Door Floris.

Als er één dombo-evenement bestaat dat een verslagje in de e-dommy verdient, dan is het wel de dies. Dit jaarlijks terugkerende verjaardagsfeestje van Dombo werd gehouden op 25-2. De opkomst was zoals elk jaar goed: meer dan 50 (oud-)domboërs streden ook dit jaar om de fel begeerde “Wimvandefliertbokaal”. Wim zelf was uiteraard ook van de partij, evenals de winnaars van de voorgaande drie edities: Martijn (2009), Frank J (2010) en Vincent v.d. B (2011).

De middagsessie vond traditiegetrouw plaats in de Utrechtse kroegen. In de eerste ronde speel ik met Dennis in Luden. De tegenstanders zijn Jet en Elske. Het derde spel is misschien wel het meest besproken spel van de dag geweest:

 

Spel 3
Z/OW

 ♠ Q9
 ♥ T73
 ♦ QJT74
 ♣ AK8

 

♠ KJ7652
♥ K6542
♦ –
♣ Q2

 

♠ T3
♥ AQJ98
♦ K982
♣ JT

 

♠ A84
♥ –
♦ A653
♣ 976543

 

 

 

De jaren beginnen bij Dennis ook te tellen: na een pas van Zuid (Jet), biedt hij met de westhand ‘slechts’ 2♥ (zwak voor de Majors). Elske past en ik besluit (ook niet al te heldhaftig) ook tot een pas. Jet houdt open met 3♣, dat naar mij toe gepast wordt. Ik had weinig moeite om daar nog een 3♥-bod overheen te leggen. Nu wordt Dennis wakker en zegt: “tja… dan ga ik toch iets stouts doen.” En legt 4♥ op tafel. Elske dubbelt, ik wil Dennis wel eens zien zweten: redoublet. Het afspel raadt Dennis de schoppens goed, zodat wij +1080 mogen noteren.

De scores op dit spel varieerden nogal. Ook grote plussen in NZ bleken haalbaar: Frits (achttien lentes jong, en al twee jaar het jongste dombolid) deed zijn jeugdigheid eer aan door de Zuidhand met 3♣ te openen(!) Vermoedelijk niet ieders keuze met 6 keer de 9 en twee zij-azen… Partner Peter Huizen haalde echter zijn schouders op en verhoogde naar 5♣: met dit zitsel onverliesbaar. Overigens is Frits tot op de dag van vandaag overtuigd dat zijn 3♣ opening “volstrekt normaal” was… I rest my case.

De volgende ronde speel ik met Wim de Rooy in café King Arthur’s. De tegenstand bestaat uit Trudy en Gert-Jan. Na drie deelscorespelletjes (een top, een nul en een middenscore), begeef ik me richting ‘het gras van de buren’. Onderweg kom ik mijn tegenstander Peter Huizen tegen, die mij verheugd de dwaze 3♣ opening van mijn broertje meedeelt. Peter schuift aan tegenover Afke, ik neem plaats tegenover Job.

Het eerste spel lacht ons nog vriendelijk toe:

 

Spel 7
Z/A

♠ Q9
♥ T73
♦ QJT74
♣ AK8

 

♠ KJ7652
♥ K6542
♦ –
♣ Q2

 

 ♠ T3
 ♥ AQJ98
 ♦ K982
 ♣ JT

 

 ♠ A84
 ♥ –
 ♦ A653
 ♣ 976543

 

 

Mijn grootste teleurstelling van de dag vindt vervolgens plaats op spel 8:

 

Spel 8
W/N

♠ AT9
♥ 8632
♦ K4
♣ JT82

 

 ♠ Q87653
 ♥ AJ74
 ♦ T
 ♣ 96

 

♠ K2
♥ KQT9
♦ A972
♣ AK3

 

 ♠ J4
 ♥ 5
 ♦ QJ8653
 ♣ Q754

 

 

Job opent de Westhand met 2♥ (zwak, beide Majors), ik bied 2SA en dat is de start voor een hoop ellende: iedereen speelt 2SA als sterke relay, maar om een of andere duistere reden blijkt er in het dies-boekje te staan dat dit “geen voorkeur” zou betekenen. Job heeft het boekje blijkbaar aandachtig bestudeerd, en biedt 3♠. Ik lees dit echter als een maximum met 5 hartens en 4 schoppens! Met die hand wil ik naar een hartenslem. Ik vraag keycards met 4SA en over het 5♣ antwoord van Job (één keycard), bied ik vlot 6♥. Tot mijn diepe afgrijzen zie ik Job dit nu met gefronste wenkbrouwen converteren naar 6♠! Het afspel behoeft weinig uitleg: Job speelt op zijn enige maakkans: ♠Ax bij Noord: -1. Het resultaat is een gedeelde nul.

Na deze teleurstelling volgde nog een boeiende set spellen. Het leverde een paar biedmisverstanden, een paar extra overslagen, een paar verongelukte (doch dode) manches, en vooral een hoop plezier op. Na afloop van de middagzitting bleek dat ik die dag erg gelukkig in het spel was geweest: ik stond 5e met bijna 61%. Dat kon maar twee dingen betekenen: 1: ’s Avonds zou onze lieve heer alleen maar misfortuin en ellende over mij heen gieten, of 2: ik zou zeer ongelukkig in de liefde worden…

Zonder jullie een diepere inkijk in mijn privéleven te geven, kan ik jullie melden dat het vooral optie 1 werd. Er ging vrij weinig meer goed. Ik heb zelfs even gedacht dat ik mijn prijs van het vorige jaar (de sterkste daler) kon prolongeren. Over de tweede zitting haalde ik een kleine 47% waardoor ik anoniem in het midden eindigde. Winnaar van deze editie was Hans met een gemiddelde van 57,3%. Zijn foto zal dus prijken op het Dies-boekje van 2013.