↑ Return to April 2013

Dombo 6 naar de Hoofdklasse?

Vorig jaar was er nog een teleurgesteld verhaal waarbij we in de laatste wedstrijd dik aan kop stonden met nog 12 spellen te gaan, maar uiteindelijk de 2e helft er met ruim 60 impen af gingen tegen DDS2. Het team van DDS2 heeft zich inmiddels wel ontwikkeld tot onze angstgegner en wederom treffen wij elkaar in deze laatste, alles beslissende wedstrijd. Tegen andere teams scoren ze matig, maar tegen ons liegen de cijfers er niet om. De eerste ontmoeting vorig seizoen 10-20, de finale dag 8-22 en begin van dit jaar 6-24. We moesten nu 8 VP tegen ze scoren en daar waren we dus niet heel gerust op.

’s Ochtends een bibberende Hugo aan de telefoon die ’s nachts niet lekker was geworden, maar na een potje stevig anti-peristaltisch voedsel dumpen knapte hij weer op. Hij vroeg of ik vrij was om op Felix te passen zodat hij in bed kon aansterken. Helaas, dat zat er niet in en ook zijn ouders waren niet beschikbaar, dus moest hij het toch helemaal zelf doen. Hij verscheen redelijk opgewekt op de speel locatie, dus dat zat wel goed. De afspraak was om hem voorafgaand aan de wedstrijd snel een biertje in te gieten om de zenuwen tot bedaren te brengen. Toen ik het hem aanbood trok hij er toch wat wit van weg. Dan maar niet.

Eerst maar eens even navragen hoe het met het protest van de vorige wedstrijd van DDS2 tegen Dombo 5 was afgelopen. Sjors presteerde het daar om 2 keer te psychen (waarvan één keer met het antwoord op 4NT) en Marius die zijn maat blijkbaar al wat beter kende, besloot op een onwaarschijnlijk moment tot een pas i.p.v. het opgelegde (maar kansloze) slem te bieden. Zelf ging DDS ook niet helemaal vrijuit bij het behalen van de voor hen slechte score, dus werd de uitslag van de wedstrijd voor hen gehandhaafd, maar Dombo kreeg 1VP straf. Dat was een geruststelling, al hadden we er op voorhand wel vertrouwen in dat het zoiets zou worden.

Dan de 1e helft. Op spel 2 is de eerste interessante score.

2. O/NZ          HB

                         HV94

                         AT54

                         872

76                                          AT54

BT73                                     865

HV96                                    B72

HB9                                      VT5

                         V9832

                         A2

                         83

                         A643

Tjebbe en Eelco zitten door een 2 van Eelco (waarna iedereen het voor gezien hield) netjes in het optimale contract.

Onze tegenstanders komen via

1 – 1

1NT – 3

in 3NT terecht.


Dat komt gevaarlijk dicht in de buurt, maar we houden ons hoofd koel. Hugo start 5. De leider bevalt de schoppens wel dus hij speelt ze vrolijk door. Hugo weet nog niet welke kleur hij moet naspelen, dat maakt nu ook niet meer uit (behalve schoppen dan) en kiest voor harten, via mijn tien voor de heer. De leider speelt nu harten naar het aas en speelt V en schoppen na voor de 10 van Hugo. Ik krijg het ondertussen Spaans benauwd, want ik moet de hartens bewaren, kan niet teveel ruitens afgooien en kan eigenlijk ook geen klaveren missen. Ik signaleer de klaveren met 9 en gooi daarna een 6 (even) af. De leider stapt op met het aas en nu mag ik op 8 weer afgooien. Dat ik uitgerekend op die kaart in de problemen moet komen…

Dit is er over:

2. O/NZ         

                         H9

                         AT5

                         8

                                            

B7                                         8

HV9                                      B72

H                                           VT

                         8

                        

                         83

                         643

Toch maar 9 overboord. Ik had H hier moeten afgooien, maar dat zie ik aan tafel niet. De leider heeft natuurlijk ook afgooiproblemen, maar dat weet ik nog niet en bovendien zit hij achter mij. De leider besluit de klaveren op te geven en gooit zijn laatste weg. Hij kan mij nu met A en ruiten na ingooien, maar verzint dat gelukkig niet. Hij is bang voor de klaveren en neemt na A eerst nog even de H mee voordat hij van slag gaat en opgelucht halen Hugo en ik adem.

Spel 3 slaat uit, maar het was een leuk handje en vooral de blik in Hugo zijn ogen is het meer dan waard. Met deze hand:

HVBT98632

A

5

B7

Besluit ik tot een 1 volgbod over de 1 opening. De hand is te mooi voor een botte 4, en bovendien mag je die toch nooit spelen. Daarnaast moet je natuurlijk nooit slem vroegtijdig uitsluiten. Noord heeft nu een 8-11 punts 2. Hugo past en zuid bied 3. Nu is het toch wel tijd om 4 te bieden en ik zie bij Hugo nog net geen tranen in zijn ogen komen als hij van ellende onder tafel begint weg te zakken. Hoofdschuddend legt hij zijn dummy op tafel. Zelfs mijn opgewekte glimlach kan zijn humeur niet doen verbeteren totdat hij verbaasd +620 mag schrijven. Ik baalde alleen van het feit dat ze mij niet durfden te doubleren. Bijna nergens mag West 4 spelen, behalve bij… ons nevenpaar.

 


3. Z/OW         54

                         HVBT43

                         V9

                         862

HVBT98632                       

A                                           8752

5                                            H864

B7                                         HVT43

                         A7

                         96

                         ABT732

                         A95

West   Tjebbe    Oost      Eelco

                    1          dbl          1

    2          2           4          a.p.

Tjebbe kan systemtisch geen 2 bieden want dat belooft bij hen een inviterende hand. Hij heeft teveel losers om uit te nemen, weet te weinig van zijn partner en het is nog helemaal niet zeker of de opps wel in het goede contract zitten.

Op spel 5 weet Tjebbe/Eelco 2 slagen meer binnen te harken dan waar recht op is.

5. N/NZ          75

                         VB

                         K97432

                         987

T98                                        AH632

9742                                     T653

A8                                         BT6

AT43                                    6

                         VB4

                         AH8

                         V5

                         HVB52

Hugo opent 2, zwak met beide hoges en zuid volgt 3. Zoals het spel ligt moet ik nu passen, maar met een waarschijnlijke dubbele fit of superfit in harten en 2 azen in de zijkleuren kan ik het toch echt niet over mijn hart verkrijgen om te passen, dus ik bied nog 3. Bovendien hoop ik dat ze naar 3NT gaan. Elke keer als ik aan slag kom met een aas pomp ik harten door. Dan zal het wel down gaan toch? Hierop doet iedereen er het zwijgen toe en mag Hugo het afspelen voor -1.

Het biedverloop bij Tjebbe en Eelco aan tafel:

West   Tjebbe    Oost      Eeco

                   pas         pas          1

   pas          1          pas        2NT

   pas        3NT        a.p.                                    

Dan gaat het afspel als volgt:

West start met een kleine klaveren en dat helpt natuurlijk al wel. Nu kan Eelco nog maar 1 down. Hij wint de slag in de dummy en besluit vrolijk verder te gaan met de klaveren die door west genomen wordt met het aas. Die komt dan tot het plan om maar eens harten in te spelen. Eelco neemt de boer over met het aas en incasseert de resterende klaveren.

Hierop moet Oost oppassen niet teveel hartens af te gooien. Hij moet zijn schoppens afbreken. Als hij de hartens afbreekt heeft hij geen exit-kaarten meer als hij aan slag is. Hij moet dan de ruitens voor de leider aanspelen of de leider met schoppen aan slag brengen waarop en-passant zijn maat in dwang komt. Je raad het natuurlijk al. Dat was te moeilijk.

Vervolgens steekt Eelco over naar V in de dummy om een schoppen richting zijn hand te spelen. Hiermee volgt Eelco de enig juiste speelwijze en wordt dan ook beloond met een mooie +600. Was hij op de verleidelijke ruitens afgegaan dan was hij kansloos geweest.

Bij het uitslaan is dat dus 550 voor de goeies en dus 11 impen in de pocket.

Die 11 impen leveren we 3 spellen later weer in als wij in een 3NT terecht komen die door het systeem in de verkeerde hand zit. Daar mogen we niet over klagen omdat we er vaak genoeg mee scoren, maar het voelt toch op zo’n moment wel minder fijn. (om maar eens een eufemisme uit de kast te trekken). Er gaan in de volgende spellen nog wel wat impjes over en weer.

Spel 10 kost er 3 maar het is een spel waar veel rare dingen op gebeuren bij de andere teams. Veel NZ paren eindigen in 4, zo ook Tjebbe en Eelco:

10. O/Allen   HB765

                         V87

                         V7

                         H92

V94                                       8

64                                          HB32

AH52                                    T643

T854                                     AB63

                         AT32

                         AT95

                         B98

                         V7

West   Tjebbe    Oost      Eelco

                                  pas        1NT1

   pas         22         pas        2NT3

   pas         34         pas          4

   a.p.

1) 11-14

2) vraagt naar een doubleton hoog

3) geen doubleton

4) invite met een 5kaart


Eelco opent deze hand 1NT om de tegenstanders een beetje onder druk te zetten. Ik ken mijzelf en kan me goed voorstellen dat ik het ook gedaan zou hebben, ook al spelen wij 12-14. Tjebbe vond zijn hand vervolgens een invite waard. Met de 9kaart fit nam Eelco de invite aan, een beetje te optimistisch zoals hij het zelf verwoordde. Maar, zoals ik al zei, dat deden er veel deze avond. Zo niet aan onze tafel. Zuid paste gedisciplineerd en Noord zag geen heil in een deelscore, dus paste ook maar. Behalve bij, ik geloof, Huis en Pruys aan tafel gingen alle 4 bieders down, dus waar Hugo en ik op +3 gerekend hadden werd het -3.

Hugo zag, op het laatste spel van deze helft, met deze hand:

643

AH8

7542

B73

na:

   Erik      Noord    Hugo      Zuid

   pas         1         pas          1

    2          2          pas          4

   pas         pas          ??

nog reden om uit te nemen met 5. Dat was geen goede beslissing maar pakte wel goed uit. Als NZ geen harten starten is het altijd -4, maar dat werd nergens verzonnen dus alle uitnemers kwamen met -500 goed weg, want 4 is niet weg te branden en omdat Eelco dat mocht spelen wonnen we nog 3 impen.

Ruststand 23-19. Nog bekend met de finale een jaar ervoor durft niemand zich optimistisch uit te laten over de toegenomen kampioenskansen. Precies een jaar geleden stonden we op exact dezelfde plek en waanden we ons met een voorsprong van 34 impen al kampioen. Waar Hugo normaal gesproken de man is die zich zenuwachtig maakt, is het dit jaar Tjebbe die toch wat hooggespannen blijkt te zijn.

Heus niet bibberend, maar toch niet heel ontspannen begonnen we dan maar aan die laatste 12 spellen die ons hopelijk naar het kampioenschap zouden leiden.

Spel 13 begint niet goed.

13. N/Allen   BT874

                         V943

                         V75

                         V

AH5                                      V632

AHBT8                                 2

93                                          H82

BT6                                       H8753

                         9

                         765

                         ABT64

                         A942

West     Hugo      Oost       Erik

                   pas         pas         pas

  1NT        pas         21         pas

   32        a.p.

1) Transfer naar klaver

2) Ontkent maximum en aansluiting

Oost was op zoek naar een manche om een score te forceren, maar durfde niet meer toen zijn maat geen positief signaal gaf. 3 kan alleen down als Noord mag starten met V. Dat is zo’n onwaarschijnlijke start dat OW simpel binnen liepen.

Aan de andere tafel:

Eelco    Noord  Tjebbe    Zuid

                  21         pas         22

   pas         23         pas         34

    3         a.p.

1) Zwak met beide majors of sterk

2) Geen voorkeur

3) Zwak met langer schoppens, toch?

4) To play, toch?

Navraag over 2 en 3 maakt duidelijk dat beide spelers hun systeem niet goed beheersen. Ze kunnen niet aangeven of 2 nu zwak of sterk is en wat 3 nu belooft. Hierop besluit Eelco maar op zijn eigen hand te vertrouwen en nog eens 3 in de strijd te gooien. NZ zijn blij dat ze “ontsnapt zijn” en Tjebbe baalt dat Eelco geen doublet losliet, want zoals we hadden als gezien hebben was 3 het contract voor OW en niet voor NZ.

Het is een tricky contract. Eelco kan het afspel helaas niet meer herleiden, maar na de schoppenstart moet hij per se A, H en B na spelen om niet 4 down te gaan op de cross-ruff. Daarna volgt er een heel delicaat spelletje waarbij het voor alle spelers moeilijk is om geen fouten te maken die het contract weggeven/veel downslagen kosten. Uiteindelijk is -1 de doubledummy score.

Totale schade 5 impen.

Op spel 14 was het weer zaak uit de te scherpe manche met 23 punten te blijven. Dat lukte aan beide tafels niet maar onze tegenstanders kozen 3NT waar Tjebbe en Eelco voor 4 opteerden. Hugo begon met 7 klaverenslagen waarop ik in een hopeloze dwang kwam en het dus bij -3 bleef. Dat terwijl Tjebbe/Eelco slechts één slagje tekort kwamen voor hun contract.

Dan blijft het rustig totdat we aan de laatste 6 spellen beginnen. Althans, zo lijkt het. Op spel 15 wordt aan beide tafels een slem gemist.


15. Z/NZ        62

                         H974

                         BT9876

                         9

AHB95                                 VT843

T6                                          AV85

                                             V

BT6543                                AV7

                         7

                         B32

                         AH5432

                         H83

West     Hugo      Oost       Erik

                                                  11

    1          32          4          a.p.

1) Ongebelanceerd

2) 0-6, 4+krt.

Hugo was bang voor de kwetsbaarheid en liet het bij 3. 4 is volgens mij het underbid van het jaar, maar de overweging van Oost was dat wanneer hij 4 zou bieden ik met 4 of 5 roet in het eten zou gooien.

Aan de andere tafel:

Eelco    Noord  Tjebbe    Zuid

                                                   1     

    1           5           5          a.p.

Is 5 hier het juiste bod? Ik vind het moeilijk om niet naar de kaarten toe te praten. Dat Eelco na 5 niets meer te melden heeft vind ik evident, maar wat voor alternatief heeft Tjebbe? Doublet is optioneel (toch?) en durf je dat? Met een minimale hand (en die kans is reëel) past maat zomaar. Neigt 5 toch meer naar een lange kleur dan schoppensteun? Zelf ben ik van mening dat 5 schoppensteun moet beloven en je een hartencontract in deze situaties op 5 niveau uit je hoofd moet zetten. Ik weet niet of dat een kwestie van afspraak is of dat zoiets in standaard hoort te zijn.

Hier was het een niet al te spectaculaire wash. Dat kan vast spectaculairder:

16. W/OW    AVBT5

                         VB2

                         T74

                         T4

9                                            7432

AT4                                       K97

AV9653                               B

AHB                                     V9732

                         H86

                         8653

                         H82

                         865

Eelco    Noord  Tjebbe    Zuid

    1           1          pas         pas

    2          pas         pas          2

    3           3         a.p.

     

De tegenstander van Tjebbe en Eelco verzeilen op spel 16 met 16 punten in 3. Tjebbe zit een beetje klem. Moet je daarop anticiperen? Maat heeft niet MF geopend dus wat kun je missen? Nadat Noord past op 2 kan hij geen 3 meer bieden. Dat lijkt toch teveel op een strafpas. Tenminste, dat is mijn idee. Moet je op 4x de zeven dan toch maar een 1NT loslaten? NZ gaan natuurlijk kansloos down maar maken wel een slag meer dan waar ze recht op hebben. Ik denk ook dat Eelco dit op eigen kracht wel kan doubleren, maar ik snap dat hij vindt dat hij ondertussen wel genoeg gedaan heeft. Ze zijn dus 3 down voor -150.

Bij ons aan tafel missen de tegenstanders (net als Tjebbe en Eelco) zowel 5 als 6 in het volgende biedverloop:

West     Hugo      Oost       Erik

    1           1          pas          2

    3         a.p.

Oost was heel snel met passen op de 1NT en na 3 zag hij ook geen mogelijkheid om actie te ondernemen. Zij halen dat fluitend voor +150 en dus is er sprake van een spectaculaire wash.

Dan de laatste 6 spellen te beginnen met spel 19

19. S/OW      BT764

                         B43

                         V54

                         95

V832                                     A9

5                                            VT8

AB                                         HT98763

AVBT86                              H

                         H5

                         AH9762

                         2

                         7432

West     Hugo      Oost       Erik

                                                   2

   dbl          2           3          pas

    4         pas          4          pas

    5         a.p.

Eelco    Noord  Tjebbe    Zuid

                                                   1

   dbl          3           5          a.p.

     

Zo’n beetje de hele zaal komt in 5 terecht, maar dat weet niet iedereen te maken (3NT is overigens ijskoud) Tjebbe maakt het wel, maar onze tegenstanders vinden bij herhaling het juiste afspel niet. Ik start met H en Hugo zit nu te bidden dat ik geen troef inspeel. Dat doe ik dan ook maar niet en besluit gewoon A door te spelen, hopend dat de leider een kostbare hoge troef daar aan moet spenderen zodat het Voor Hugo iets oplevert. De leider troeft dan ook met de boer en slaat het aas. Nu is hij nog niet down als hij A en V speelt waar hij een schopje op loost. Hij steekt echter over naar A en is nu nog steeds niet down als hij na H, H overneemt en nog steeds dat schopje loost. Niets van dat al. Hugo komt met V aan slag en geeft mij H voor één down. 12 impen in het laatje.

Daar leveren we er 2 spellen later weer een aantal van in:

21. N/NZ       B

                         H85

                         B853

                         V8752

AV93                                    T864

A4                                         972

VT42                                     AH96

643                                       H9

                         H752

                         VBT63

                         7

                         ABT

West     Hugo      Oost       Erik

                   pas         pas          1

   dbl          2           2          a.p.

Ik vind niet dat ik met 4x troef tegen nog naar 3 moet gaan en pas dus. Dat was geen goede beslissing en achteraf denk ik dat ik ze toch maar moet proberen te liften. Niet dat dit hier wat uitmaakt omdat 3 ook ijskoud is.

We maken een tegenspelfoutje waardoor ze een overslag extra krijgen

Bij Tjebbe en Eelco:

Eelco    Noord  Tjebbe    Zuid

                   pas         pas          1

  pas1         2         a.p.

1) Eelco had een vrouw over het hoofd gezien (ik snap niet hoe je dat doet als man) en dus geen 1NT geopend.

Daar worden ook 10 slagen bijeen geharkt en dus een deelscoreswing van 2x 170 voor -8 impen.

Wanhopig proberen de tegenstanders van Tjebbe en Eelco op spel 22 nog een 3NT met 21 punten samen en Hugo past mijn 1 uit. +5. Dat kan toch niet meer fout? Zeker niet als Hugo profiteert van een achteloos naspel in de dubbelrenonce waardoor hij wel zijn 3 contract weet binnen te slepen terwijl Tjebbe en Eelco het netjes 1 down spelen.

Met 26-17 is ook deze helft voor ons en dat brengt ons totaal op een 17-13 overwinning. De hoofdklasse is bereikt. Het zal spannend worden. Dombo 2 heeft het er heel zwaar gehad en het BCO team dat op de finaledag vorig jaar net voor onze neus naar de hoofdklasse glipte is met een gemiddelde van 10 VP alweer terug in de 1e klasse. Toch hebben we er vertrouwen, en nog veel belangrijker, ook heel veel zin in.