wedstrijd 04: Star 12- Dombo 1

Star 12 – Dombo 1             7 – 13

Op 6/11 stond de uitwedstrijd tegen star op het program. Frits en KJ waren helaas verhinderd waardoor ondergetekende en Patrick een gelegenheidstandem vormden. Voor mij betekende dat een spoedcursus T-walsh, Rubensohl en… oja… het very negative freebid.

Eerst even een gokje wagen:

Laten we het biedverloop maar ‘ongepolijst’ noemen. West start met ♦7, via ♦B, ♦H, voor ♦A. Je vervolgt met ♠9. Bij West verschijnt ♠4. Snijden of slaan?

Terug naar de wedstrijd. Ik was nog niet helemaal wakker toen ik als Zuid (kwets tegen niet) deze collectie opraapte:

♠ AH3
♥ V72
♦ AVT975
♣ V

3♣ was misschien wat ruig. De afspraak over het doublet van West lijkt me onzinnig, en hielp mij meer dan de tegenstanders. Ik taxeerde Patrick nu op een 4+krt ♥, en wat verspreide punten (die dus dankzij dat stoffige doublet in ieder geval niet in klaveren zaten). Ik zag wel wat in 4♥ in de 4-3 fit, en bood dat dus… Zien de bui al hangen?

….Oja… dat vervloekte very negative freebid! Patrick had ‘gewoon’:

♠ B8
♥ AH985
♦ H2
♣ B854

En zo werd een goede 6♥ gemist… Bij Wim en Remco zaten de tegenstanders echter om onduidelijke redenen in 3SA, waardoor het spel toch nog wat opleverde.

Op het volgende spel gaven Patrick en ik een lesje Lavinthal signaal:


Ik startte met ♦4 kleintje-plaatje (jaja, geheel volgens het evangelie van KJ) voor ♦T van West. De leider probeerde een schopje naar ♠V, genomen door Patrick. Harten naar ♥A. De KLEINSTE ♦, getroefd door Patrick, klaveren naar mijn Aas. Nu de HOOGSTE ♦ getroefd, en harten getroefd. Dat waren maarliefst 3 aftroevers, en een vlotte +200. De tegenstanders lukte dit niet, want Wim en Remco mochten 2♠ +1 spelen.

Dan een klapper:

Aan mijn tafel startte ik met ♠T, door Patrick gedoken. De leider cashte ♣V, nam notie van de ♣T van Patrick, en speelde ♣6. Toen bij mij andermaal een kleine klaveren verscheen, ging hij in de tank. Uiteindelijk kwam hij tot de technisch correcte (maar niet-winnende) beslissing om ♣9 te leggen. Patrick won met ♣B, en bestookte de leider met schoppens. Hierna zat de leider in zijn hand geplakt en toen de rook opgetrokken was, was hij maarliefst 5 down en  +250 voor ons!
Aan de andere kant mocht Remco uit tegen 3♠. Remco vond de ♣V-start, door Wim overgenomen met ♣H. ♦T na kon alleen maar betekenen dat Wim ruitens wilde aftroeven. Dus remco retourneerde zijn kleinste ruiten. Wimt troefde en speelde ♣A en ♣ na, hoog voorgetroeft, en overgetroeft door Remco, die Wim nog een ruitenaftroever bezorgde. Ook hier drie aftroevers. 3♠ -3 leverde +300 op. Bij elkaar wonnen we dus +550 op dit spel puur uit downslagen!

Na deze niet ongelukkige eerste helft stonden we 35-15 voor. In de tweede helft veel deelscore spelletjes. Daar zijn we het hele seizoen al superieur in, en ondanks de gekunstelde samenstelling haalde we weer menig impje op.

Er fietsten nog twee slemspellen langs:

De eerste is erg moeilijk te maken, maar de tegenpartij bood hem wel:

NZ boden 6♠, te spelen door Zuid. Ik kwam uit met ♦6.

Tja… Als je helderziend bent, taxeer je West op ♥AV (en ♣H) en speel je harten op. West moet opstappen (anders verdwijnen de hartens uit dummy op de ruitens), waarna je ♥V eruit snijdt en je klaververliezer op ♥H verdwijnt.
Gelukkig nam de leider bij ons aan tafel de verliezende klaversnit, waarna ik gulzig ♥A meenam.

Het tweede slemspel is het spel uit de aanhef:

De tegenstanders waren in 6SA belandt. Het spel zat zo:

En? Heb je net als onze tegenstander ♠V gelegd? Dan schrijf je +1440 en verdien je in een keer 13 imps, omdat Wim en Remco (terecht) uit slem bleven:

Achteraf zat Patrick een beetje op zichzelf te mopperen dat hij zijn mond had moeten houden met deze 6-5. Dat lijkt me toch niet terecht. Met een dergelijke hand wil je immers vaak een goede uitnemer vinden, niet waar?

Het leed was nog niet geleden, want twee spellen later verprutste ik een kwetsbare 3SA waardoor er nog 12 impen naar de buren gingen! Daardoor ging de tweede helft verloren met 25-31.
De eindstand was uiteindelijk 60-46 voor ons, zich vertalend in een 13-7 overwinning. Hiermee staat Dombo 1 nog steeds bovenaan in de Hoofdklasse A met 60 VP uit 4 wedstrijden. Aangezien de concurrentie deze week nog dikker won is de voorsprong teruggebracht tot 6 VP op BCO 6, en 11 VP op B3R 1.
De volgende wedstrijd is op 18-11 thuis tegen Vianen 1. Ook van die wedstrijd mogen jullie een verslagje verwachten.

Floris