Wedstrijd 09: Dombo 2 – B3R 2

Zoals in de vorige verslagen uit de doeken is gedaan hebben we in de afgelopen 3 wedstrijden de competitie volledig vergooid (gemiddeld 2 VP’s over de laatse 3 westrijden!!!). We waren daardoor van plek 1 (promotie) naar plek 7 (degradatie) gekukeld. Gelukkig hebben we als team deze wanprestatie redelijk kunnen verwerken. Het nieuwe doel werd daardoor: “snel veilig spelen", en "helpen om Hugo c.s. kampioen te maken”. De wedstrijd van speelronde 9 was voor beide doelstellingen een uitgelezen mogelijkheid, omdat de huidige runner-up B3R 2 op bezoek kwam.
 
Gezien een drukke tentamenperiode van Frits had ik besloten om hem en mijzelf de komende twee ronden op de bank te zetten. Voor ons speelden dus Jan-Roelf en Wim-Remco. Aan het einde van de avond was ik erg opgelucht dat we 15-5 gewonnen hadden. De ban was gebroken!
 
Voor het verslag kreeg ik van de teamgenoten een paar leuke spellen toegestuurd. Je zit op de stoel van Jan met:
 
Allen kwets
 
♠ AHT32
V
B875
♣ HV6
 
oppie
Roelf
oppie
Jan
Pas
Pas
1♠
Pas
Pas
Dbl
Pas
Pas
Pas
 
 
 
 
Dat zag er uit als een lekker hapje. Wat start je?
 
 
En bij de andere zit je op de stoel van Roelf:
 
Kwets tegen niet,
 
♠ H
V4
AV82
♣ AHVT98
 
oppie
Roelf
oppie
Jan
 
1♣*
Pas
2♠**
Pas
2SA***
Pas
3♠****
Pas
??
 
 
* 2+
** zwak sprongbijbod, 6+krt schoppen, 4-7 punten
*** relay
**** maximum met 6-kaart
 
 
Het resultaat van de wedstrijd werd door Wim omschreven als een goede co-productie van de beide paren. Mooi zo. Dat schept vertrouwen voor de volgende pot tegen Star, waarbij we zullen aantreden in dezelfde formatie.
 
Het eerste probleem:
 
Allen kwets
 
♠ AHT32
V
B875
♣ HV6
 
oppie
Roelf
oppie
Jan
Pas
Pas
1♠
Pas
Pas
Dbl
Pas
Pas
Pas
 
 
 
 
Wat te starten? We hadden er meteen een leuke discussie over op de mail. Niemand zou troef starten, maar voor elke andere kleur waren voorstanders te vinden.
 
Ik committeerde me aan 7 (uiteraard!), maar dan wel om de reden dat ik 1e-3e-5e speel, en met troeflengte liever van lengte start om de leider troefkort te spelen. Met een singleton starten geeft de leider juist weer controle.
Wim had een zelfde soort redenering maar koos voor ♣H omdat hij liever van een serie start, dan van Bxxx.
Jan voelde wel voor V, en deed dit dan ook aan tafel. Hij verklaarde zijn keuze dat je met ♠AHT32 juist WEL aftroevers wil, in tegenstelling tot iets als ♠HBT83 ofzo. Dat leek me bij nader inzien eigenlijk wel terecht. Met aftroevers worden ♠32 meteen slagen, terwijl je dat bij een andere start nog maar moet zien. Bovendien ontwikkeld zo’n V ook wel eens zomaar iets bij partner…
 
Ik kon het toch niet laten om de hand in Jack in te voeren en te kijken wat er zou gebeuren. Resultaat? Na 1000 samples van de mogelijkheden, kwam V duidelijk als winnaar uit bus. Heel goed gedaan dus, Jan! Toch?
 
Het hele spel:
 
 
♠ V96
B73
964
♣ 7532
 
♠ AHT32
V
B875
♣ HV6
 
N/Allen
♠ –
T9642
AH32
♣ BT98
 
♠ B8754
AH85
VT
♣ A4
 
 
De V was geen voltreffer. Jan kreeg uiteindelijk wel zijn aftroevers, maar het contract ging slechts -1. Aan de andere tafel ging 1♠ ongedoubleerd -3 na een ruitenstart. Uiteraard moet hierbij aangetekend worden dat de leider geen aanwijzingen had over het beroerde zitsel. Nadere analyse van een double dummy simulator liet echter zien dat op dit spel 1♠ altijd -1 kan, wat je ook start.
 
Het tweede spel:
 
Kwets tegen niet,
 
♠ H
V4
AV82
♣ AHVT98
 
oppie
Roelf
oppie
Jan
 
1♣*
Pas
2♠**
Pas
2SA***
Pas
3♠****
Pas
??
 
 
* 2+
** zwak sprongbijbod, 6+krt schoppen, 4-7 punten
*** relay
**** maximum met 6-kaart
 
 
De kans op een hartenstop lijkt erg klein, waardoor je geneigd bent om 4♠ te bieden. Dat lijkt de enige kleur waarin maats kaart van waarde zal zijn. Roelf bood dat dan ook, maar dat pakte hier niet goed uit:
 
♠ VB9542
BT75
H
♣ 75
 
 
♠ H
V4
AV82
♣ AHVT98
 
De schoppens zaten 4-2. Waardoor er 2 harten en 2 troefslagen verloren gingen. Het bleek dus tóch 3SA te zijn. Gelukkig heb je achter je mailbox meer tijd om na te denken dan aan tafel. Ik bedacht me toen dat 4♠ ook bijna altijd down is als de hartens niet gestopt worden. De 3e hartenronde moet je immers troven met ♠H! en dan dreigen er allerlei promotiekansen voor de tegenpartij. Patserig antwoordde ik dan ook dat ik 3SA zou hebben geboden, en om nog wat meer te patsen zet ik dat dus ook maar meteen in het verslag.
 
Het spel kan je ook aan het denken zetten over het nut van zwakke sprongbijbiedingen. Zelf houd ik erg van zwakke sprongVOLGbiedingen, maar de zwakke sprongbijbieding bevalt mij een stuk minder: je zit veel vaker je partner in de weg, zoals hier. Of je komt in de verkeerde speelsoort. Uiteraard heeft een zwak sprongvolgbod ook voordelen: het is lekker preemptief en je kunt onderscheid maken tussen een direct 3♠ en eerst 2♠ gevolgd door 3♠…
 
 
De 15-5 overwinning hielp ons uit de degradatiezone, en bezorgde Dombo 3 (dat zelf ‘gewoon’ won) een wat ruimere marge.
 
 positie
team 
 #
WP
 1
Dombo 3
9
120
 2
B3R 2
9
107
 3
Haddekik 1
9
94
 4
BCO 5
9
93
 5
Star 11
9
89
 6
Dombo 2
9
87
 7
BCO 8
9
82
 8
BCC 2
9
48
 
 
 Floris