↑ Return to April 2014

Halve finale Ruitenboer

Een dagje cadeautjes uitpakken met Jan.

Jan Kuipers en Wouter hebben zich tijdens de voorronde op de clubavond, met 70,21% als eerste geplaatst voor de halve finale Ruitenboer. Echter omdat Wouter deze dag niet kon spelen mocht ik invallen. Deze dag waren ook Remco van der Heijden met Frank Jordan, present, zij hadden zich met 70,00% gekwalificeerd. Thailo en Arnaud 63,54% waren het derde paar en omdat zowel Dennis als Remco Veenstra niet speelgerechtigd waren mochten Tim en Jop, die 53,15% gehaald hadden als vierde paar mee naar de halve finale.

Drie kwartier voor aanvang had ik met Jan afgesproken om wat systeemafspraken te maken. Dat bleek lastiger dan gedacht. 36 uur eerder had Jan uitgebreid het kampioenschap van zijn team gevierd, dus een nog niet geheel bijgekomen feestganger kwam zich met een schor, hees en piepend stemmetje melden voor de wedstrijd. In het begin ging lukte het nog wel, maar naarmate we meer bespraken, des te slechter werd zijn verstaanbaarheid en vanwege het constant binnenstromen van deelnemers nam het omgevingsgeluid in rap tempo toe. De belangrijkste afspraak vooraf was dus dat Jan zo weinig mogelijk zou praten. Voor wie het niet gelooft, hij is er zowaar redelijk in geslaagd.

We beginnen matig. Wij maken twee ijskoude manches die dan op een vreemde manier toch allebei 67% opleveren, maar we laten een kansloze manche maken. Ondertussen zijn de opps toch aardig ontstemt over het feit dat Jan rustig de tijd neemt om over de spellen na te denken. We besluiten het maar niet op de spits te drijven en zijn ook gewoon binnen de gestelde tijd klaar.

In ronde 2 begint toch wel het thema van de avond: cadeautjes aannemen en, indien nodig, uitpakken. Eerst nog een klein foutenfestival. We zitten een rondje OW het volgende biedverloop ontvouwt zich:

Je hebt als west:

♠ AV942

♥ A643

♦ V6

♣ B6

 

West        Noord        Oost         Zuid

————–pas           1♣            pas

1♠            pas           2♣            3♦

??

Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik met Jan afgesproken dat vrijwel alle doubletten take-out doubletten en zijn. Voor mij nieuw terrein. Je zit hier voor een tamelijk lastige beslissing, naar mijn idee althans. 5♣ is zomaar down, 4♣ is natuurlijk veel te slap met deze beul mee en 3NT lijkt gevaarlijk. Ik besluit dat een doubletje maar wat overwaarde moet beloven en maat moet maar kiezen wat hij wil. Jan besluit tot pas. Jan gaf later aan dat doublet inderdaad in deze situatie wat flexibeler moet zijn: Overwaarde zonder duidelijk bod.

1. N/-
————–♠ BT53

————–♥ B982

————–♦ B95

————–♣ V2

♠ AV942                   ♠ H8

♥ A643                     ♥ T75

♦ V6                          ♦ 4

♣ B6                         ♣ AHT9854

————-♠ 76

————-♥ HV

————-♦ AHT8732

————-♣ 73

 

West        Noord        Oost         Zuid

—————pas           1♣            pas

1♠            pas           2♣            3♦

dbl           a.p.

 

Een tricky spelletje. We beginnen met 2 rondjes klaveren. Het spel kan 2 down als OW 2 rondjes schoppen spelen. De crux is om de leider van zijn twee schoppens af te helpen voordat Jan de klaveren in de tripple-renonce speelt, daarmee west de uppercut gevend. Daarvoor moet eerst Jan bedenken dat hij onder ♠H vandaan speelt en vervolgens moet ik dan na ♠V niet het aas spelen maar een kleintje. Mooie double dummy speelwijze. Jan besluit echter troef na te spelen, die de leider neemt met het aas. Als de leider nu ook even ♦V verwijdert blijft het bij 1 down, maar tot mijn verbazing speelt de leider nu ♥H voor mijn ♥A. Ik besluit maar ♠A, schoppen na te spelen voor de heer van Jan. Nu is er ineens die ruimte voor de uppercut. Jan gelooft niet meer in ♦V sec bij mij gezien de speelwijze van de leider en kaart een hartje na wat mij dan weer verbaast. Nu speelt de leider een kleine ruiten naar ♦B waardoor ik ineens mijn secce ♦V maak en het contract is 2 down.

300 voor de goeies lijkt een prima score. Helaas blijkt 5♣ te zitten. Acht koppels weten het te bieden waarvan drie er een overslag uitslepen, en eentje weet 6♣ te maken. Drie paren mogen het onmaakbare 4♠ maken (best lastig verdedigen want na de ruitenstart moet je naar ♥H switchen) en één NZ paar besluit 5♣ uit te nemen met 5♦. Wij houden er dus 71% aan over. Meer dan we verdienen.

Tim en Jop verzeilen als OW in 3♥-1 voor 22%

Remco en Frank als NZ houden 3♠ op contract voor 51%

Arnaud en Thailo weten als NZ 3♠ 1 down te spelen voor 76%

 

Op het volgende spel (2 O/NZ) bieden past Jan en heb ik het volgende in mijn handen:

♠ H95

♥ B82

♦ AVB852

♣ 4

 

De commentator in het boekje met de spelverdelingen laat je in de 3e hand met 1♦ openen. Dat vind ik maar niets. Met een voorgepaste maat heeft het toch geen zin een opening te doen die de opps in staat stellen precies uit te zoeken hoe hoog te gaan? Maat heeft geen biedbare 5/6kaarten ♥/♠ in de eerste hand, dus hoef ik ook niet voorzichtig te zijn met een preëmpt omdat ik 3kaarten in de hoge kleuren heb. Ik vloog er dus, niet tegen wel, in met 3♦. Noord heeft nu 10 seconden denkpauze, maar mijns inziens nam hij toch wel meer tijd om vervolgens te passen. In de uitpas produceert Zuid nu ineens een doublet waarop Noord 3♠ bied en daar blijft het bij. Ik besluit toch maar de arbiter te roepen, maar als ook Jan er niet van overtuigd is dat er heel veel langer dan 10 seconden is nagedacht besluit Sytze dat er niets aan de hand is. We spelen het 2 down voor -200 en halen dus een geweldig resultaat. De Noordspeler had een 4333 met 13 punten en zuid een 10 punter met een 4324 verdeling met ♦Hx voor mijn 6kaart. Als het doublet niet was ingegeven door denkpauze, dan is het gewoon heel erg slecht. Als zij vervolgens met 26 punten, een 9kaart fit en 2 singletons in 3♥ blijven zitten vrees ik gewoon dat het allebei waar is. Wij schrijven gratis dus 87% en 93% bij.

Op dit spel spelen Jop en Tim als OW 2♥ 1 down voor 76%

Thailo en Arnaud laten als NZ 3♦ staan en spelen dat 1 down voor 63%

Remco en Frank laten 3♦ ook staan, maar laten het ook maken. Oeps 17%

 

Dan weer een tafel met aparte mensen. Eerst missen de opps een kansloze 3NT om als alternatief in 2♠ voor -1 te gaan. 71%. Het spel erna laten we ons echter in de luren leggen en achteraf gezien weet ik niet of het wel helemaal koosjer is.

11 Z/-
Jan (Noord)

♠ 9472

♥ V

♦ AV6532

♣ H9

 

Ik (Zuid)

♠ VT63

♥ AH432

♦ H4

♣ A2

Ik open 1♥ waarna mevrouw West 1NT volgt. Gealerteerd en uitgelegd als 9-14, zegt niets over de verdeling. Afgezien van de vraag of het wel een volledige en correcte uitleg is (9pt met 4333 is mogelijk?), valt dit volgens mij onder de bruine sticker conventies. Er is namelijk geen zogeheten ankerkleur bekend. Dat maakt het verdedigen erg lastig. Misschien dat ik de vragenbus hier eens voor moet misbruiken. Bovendien zullen ze er aanvullende afspraken bij hebben over wanneer wel en wanneer niet, met welke verdelingen etc. Maar goed, aan tafel had ik die tegenwoordigheid van geest helemaal niet.

Jan besluit maar eens tot een doublet. Ik leg dat uit als punten en kort in harten. Na twee passen biedt mevrouw West als een speer 2♣. Jan bied nu 2♦, wat ik opvat als geen interesse in tegenspelen en Oost 3♣. Nu mag ik weer. Ik heb best overwaarde, maar om nu met deze gammele schoppencollectie 3♠ uit mijn bak te trekken gaat me toch wat ver. Jan heeft voor zijn doublet waarschijnlijk wel schoppenlengte, maar helemaal blind durf ik daar toch niet op te varen. Maar goed, we spelen doubletten als take-out dus dat lijkt mij toch nu de boodschap van overwaarde en korte klaveren toch ook wel over te brengen. Jan past hierop en we spelen het 2 down.

Dat scoort slechts 29% want er zijn voor ons altijd 11 slagen in 4♠ en 3NT. Bovendien hadden we dit contract ook 3 down moeten spelen voor een volle top. Er zijn voor ons altijd ♥AH, ♦AH en ♣AH. Wat ik verzuimd heb is om Jan een hartenaftroever te geven.

Frank, Remco, Arnaud en Thailo weten 4♠ dan ook met een overslag te halen voor 70% maar de topscore is voor Tim en Jop die als OW 4♠ down weten te spelen. 87%

Het derde spel aan deze tafel gaat wel weer goed. 2♠ kan Jan nog niet van een lintje voorzien met zijn eigenlijk meer dan 19 punter, maar het gaat -3 voor 72%. 3NT wordt maar 2 x gevonden.

Ronde 4 alweer. Ik voelde blijkbaar aan mijn water dat het niet zinvol was om een zwakke 2 in schoppen te openen met:

♠ VB652

♥ VT

♦ B4

♣ HT52

Ook al was de kwetsbaarheid niet tegen wel. En prompt kwam er dan ook links een 1♠ opening. Jan doubleert en ik bied 1NT. 1♠ gedoubleerd tegenspelen voor de kiss of death was me toch iets te speculatief. Dat maakte ook niet uit. Want links biedt nu vrolijk 2♥ wat rechts corrigeert naar 2♠. Ik zal wel jarig zijn dus ik leg er nu maar eens een lintje omheen.

Nadat de rook was opgetrokken en wij 500 bijschreven was meneer links opgewekt aan zijn partner aan het vertellen dat het een goed resultaat was want het was wel 3NT voor ons. Protesten van zijn partner dat het meer kostte dan 3NT werden als onwaar afgedaan. Het was een geweldig resultaat. Het gebeurt niet vaak dat beide partijen aan tafel erg blij zijn met het resultaat. 92% vonden wij in elk geval wel leuk.

Het spel erna is ook weer een uniek resultaat want onze tegenstanders spelen sterke twee openingen dus na 3x pas mag ik met mijn 12 puntjes in de zuidhand een zwakke NT openen waarna iedereen er verder het zwijgen toe doen. Dankzij een fijne start weet ik 7 slagen binnen te harken. Vrijwel het hele veld zit NZ in 3♠ (kansloos) of OW in 3♥ (precies gemaakt)

Vanaf nu regent het op de spellen werkelijk overslagen (behalve één 3NT waar Jan ten onrechte de eerste slag duikt en we dus op 3NT+3 blijven steken) dus we gaan welgemoed lunchen.

 

Als na een half uurtje dan de uitslag verschijnt (er waren wat technische problemen aan het begin van de ochtend) blijken die vermaledijde Frank en Remco 1 plekje boven ons te staan. Met 63,17% stonden we op de 3e plaats toch bijna 1,5% op ze achter. Arnaud en Thailo hadden met 53,07% een 29e plaats in handen. Jop en Tim waren wat minder fortuinlijk en stonden 40e met 50,95%

Het is wel grappig. Ik zit hier met het Ruitenboerboekje lekker al die spellen te bekijken en voor jullie te beschrijven en lees dus steeds het commentaar van wat een meesterklasser verwacht dat er gaat gebeuren. En vrijwel altijd is het heel anders. Het eerste spel is 3NT met volgens de schrijver altijd 10 slagen en wie de ruitens goed doet haalt er 11. Ik haal 10 slagen en een matige score denk je dan. Nee hoor 71%. Tim en Jop zaten aan de ander kant van het spel en toen hun leider slechts 10 slagen haalden hadden zijn ook vast gedacht meer dan 29% te scoren. Er zijn mensen die contract gaan (de opps van Frank en Remco; 53%) of zelfs down. (de opps van Thailo en arnaud; 87%)
Het laatste spel van de 1e ronde heb ik toch flink last van een zogeheten ALD-tje (After Lunch Dipje) waardoor we per ongeluk 93% binnentikken. Ik raap op:

♠ –

♥ HVB975

♦ HV4

♣ VB73

En na een pas van Zuid open ik 1♥, wetende dat er schoppen bij maat gaat komen. Hij stelt niet teleur. Ik vind mijn hand voor 3♣ (17+) niet mooi genoeg, zeker niet na 1♠ aan de overkant (nu drie punten bijtellen voor de renonce is gekkenwerk) en houd het dus bij een rustige 2♣. Jan doet uiteraard de 4e kleur en nu vind ik het toch wel tijd geworden om een beetje gas bij te geven, dus ik doe 3♥. Temeer omdat 2♥ niet perse een 6kaart belooft. (Jan vindt zelf nu mijn hand daar nog niet mooi genoeg voor en had meer sympathie gehad voor 2NT)

Jan komt nu terug met 4♣ en na een ruitencue bij mij volgt 4NT. Ik vind ♥H een mooie troefheer, maar om nu 6 te bieden (oneven met een renoce) is met de renonce in maat zijn kleur niet fraai en bied dus 5♣. Terwijl Jan in de denktank gaat kijk ik nog eens goed naar mijn kaart en realiseer mij dat ik troefheer helemaal niet heb. Oh,oh… ehh… oeps! Ogen dicht en hopen dat dit goed afloopt. Jan legt uiteindelijk 6♣ op tafel en ik mag beginnen aan het afspel.

 

15. Z/NZ
————-♠ V82

————-♥ 8643

————-♦ 82

————-♣ H842

♠ –                             ♠ AHB9743

♥ HVB975                ♥ A

♦ HV4                       ♦ T

♣ VB73                     ♣ AT95

————-♠ T65

————-♥ T2

————-♦ AB97653

————-♣ 6

 

West        Noord        Oost         Zuid

–                –               –             pas

1♥            pas            1♠            pas

2♣            pas            2♦            pas

3♥            pas           4♣            pas

4♦            pas          4NT          pas

5♣            pas           6♣           a.p.

 

Na de ruitenstart voor het aas komt er ruiten terug waarop de eerste schoppen het strijdperk verlaat. Het is evident dat ♣H goed moet zitten dus ik laat ♣V rennen en ♣B ook om te ontdekken dat het de heer wel goed zit, maar ik er een ander probleem voor terug heb. Ik speel nu ♥A en troef een schopje in de hand. Nu begin ik de hartens af te draaien en de arme Noord is kansloos. Eén voor één verdwijnen de schoppens uit de dummy tot noord dan maar voortroeft met ♣8 en ik overtroef met ♣T. In de dummy liggen nu alleen nog de twee zwarte azen.

Waarom Zuid nooit zijn ruitens heeft genoemd is mij een raadsel. De kans dat we dan in 6♠ komen is best groot. 6♥ maakt wel, maar 6♠ is kansloos. Overigens verwacht de meneer van het boekje dat vrijwel iedereen in 6♠ terechtkomt. Een paar geluksvogels in 6♥ of 6♠. In de praktijk zat de meerderheid in 4♠. De twee paren die in 6♥ terechtkomen gaan down. Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Thailo en Arnaud hadden pech. Hun tegenstanders bleven in 4♠ steken (43%). De opps van onze overige 2 paren gingen naar 6♠ en verloren 3 slagen (89%)

 

Speelplan gevraagd:

♠ T42

♥ AT53

♦ HV2

♣ B83

 

♠ AV9

♥ H742

♦ 9843

♣ AT

 

Na een zwakke 1NT opening past iedereen en mag je het waar gaan maken. Klaver uit voor de heer en het aas. Ruiten op naar de heer houdt. De meeste paren zullen toch in het best wel kansrijke 2♥ zitten, dus met 7 slagen ben je er niet. Eén overslag is toch het minimum dat je moet halen. Je telt inmiddels 2 klaverslagen, 2 ruitenslagen en twee hartenslagen. Is het dan heel gek om de dubbele snit in schoppen te nemen? Het is de enige weg naar contract omdat zowel ♠H als ♠B achter je zitten. Je moet afwisselend op de ruitens en hartens afgaan en dan kun je op eenvoudige wijze 8, en op miraculeuze wijze 9 slagen halen. Mij te moeilijk, dus 1NT C voor 28%. Vervolgens komen we in een scherpe 4♥ die maakt omdat de ruitens 3-3 zitten en ♣H goed. De meeste paren blijven in 3 steken.

 

Twee spellen later verdienen we straf, maar krijgen we beloning.

♠ H952

♥ 9852

♦ A2

♣ V64

 

Iedereen rood. Je begint met pas waarop rechts 1♣ biedt. Na enig aarzelen komt maat met doublet op de proppen waarna rechts een zuinig 1♦ op tafel ligt. Wat nu? Geen fijne situatie voor een niet ingespeeld partnership. Ik heb teveel om met een bod op 1 niveau te volstaan. Eigenlijk wil ik maat laten kiezen, want die kan zomaar een 4-3 in de hoge kleuren hebben, maar hoe? Betekent 2♣ nu niet 12+? En 2♦? Is dat niet een echte 6kaart en to play? Doublet is dat nu teruggekaatst en ontkent dat juist de hoge kleuren? Dat is het nare van heel veel biedtheorie. Op een gegeven moment loop je tegen dit soort situaties aan waar teveel mogelijk is. Ik besluit dat dit allemaal te riskant is en gok maar 2♥.

Vervolgens gaat het 3♦, pas, pas en mag ik weer. Waarom heb ik nu geen 2♠ gezegd dan had ik nu nog 3♥ kunnen bieden. Dat heb ik niet gedaan omdat ik geen 5kaart wilde tonen. Maar wacht eens even! We spelen doublet nu als kort/take-out, althans zoals ik de simpele ziel het benader. Ik kan dus gewoon doubleren. Later vertrouwde jan mij toe dat het evident is dat ik kort ben. Hij belooft met zijn dbl al enige ruitentolerantie en NZ bieden er ook nog eens veel. Ik moet beter leren nadenken. Doublet is dus nu weer, niet minimaal zonder een goed bod.

Jan heeft vast een 4-3 schoppen harten gehad dus die bied dan nu 3♠ of anders wel 4♠. Ehm, na drie passen mag ik starten tegen 3♦x.

4. W/Allen
————–♠ 7

————–♥ H43

————–♦ HT93

————–♣ AHBT8

♠ H952                     ♠ VBT4

♥ 9852                      ♥ AVB

♦ A2                          ♦ V64

♣ V64                       ♣ 752

————–♠ A863

————–♥ T76

————–♦ B875

————–♣ 93

 

West        Noord        Oost         Zuid

pas            1♣            dlb            1♦

2♥             3♦            pas           pas

dbl           a.p.

 

Tegen een gedoubleerde deelscore start je troef. Harten is een alternatief (daarmee is het contract down), maar ik heb werkelijk niets in die kleur en ik heb met mijn bieden toch iets anders gesuggereerd. Jan oppert later dat ik met ♥9 kan starten als hoogste van een serie, maar mijn natuur is toch om van deze holding de derde te starten. Achteraf toch niet zo’n gekke suggestie.

Het wordt dus toch ♦A. (het contract kan nu gemaakt worden) Bij het zien van de dummy heb ik een probleem. Ik baal dat ik geen harten gestart ben. Dat is nu zo te zien hard nodig, want de leider gaat ook een geslaagde klaverensnit nemen en daar al zijn verliezers op wegpoetsen. Toch maar de hartenswitch voor Jan zijn boer. Die kan nu moeilijk zien dat ♥A cashen nu haast heeft en probeert mij met schoppen te bereiken (het contract kan nu +1). De leider neemt het aas en speelt een troefje naar de 9 voor de vrouw van Jan. (het contact kan nu weer precies gemaakt worden) Die kan nu een poging doen om de leider in te gooien door schoppen na te spelen. Als de leider zuinig troeft met ♦T dan kan de leider zijn hand niet meer bereiken. Jan wordt echter nerveus en raapt nu ♥A op en speelt nu schoppen. De leider troeft met de ♦T en casht ♦H. Tot mijn verbazing raapt de leider ook eerst even ♥H op alvorens aan de klaveren te beginnen. Ik maak nu ♠H en ♥9 als twee downslagen. 100% i.p.v. een kogelronde 0. Ze willen onze punten echt niet hebben.

Dus besluit Jan ze de punten dan maar door de strot te duwen.

♠ AB986

♥ 98743

♦ –

♣ 985

Wel tegen niet past Jan deze hand. Bovendien, een zwakke majors zit niet in het systeem. Rechts opent 1♦ en Jan ziet mij naar 2♥ springen. Links biedt nu 2♠ en Jan biedt nu 4♥. Dat moet een kans hebben. Recht plakt er een 4e schoppen aan en de hand wordt uitgepast naar Jan. Die gaat nu in de denk en besluit uiteindelijk dat er waarschijnlijk niets is in de verdediging dan 2 of 3 schoppenslagen, bovendien moet 5♥ een kans hebben en dat biedt hij nu dan ook.

Ik was het er niet mee eens, want als er een klaverslag is dan is 4♠ altijd down en 5♥ niet altijd gemaakt (♥A hoeft niet ‘on board’ te zijn). Als er geen slag is in de verdediging dan zijn er altijd 3 klaver verliezers terwijl er misschien 4 slagen te behalen zijn. Als honneur derde achter Jan zit heeft hij 4 schoppenslagen.

Ik had vanwege Jan zijn voorpas deze hand kwetsbaar met 2♥ gevolgd:

♠ 2

♥ AHVB2

♦ T72

♣ 8732

Met alle tweeën in bezit moet je in actie komen. Vast een regel van iemand.

Jan zijn ogen vielen dan ook bijna uit zijn kassen toen hij nog een schoppen bij mij zag verschijnen. Noord had met een vierkaartje 2♠ geboden i.p.v. een negatief doublet te geven. Van de drie klaverlosers kom je nooit af. -1 voor toch nog 28%. Er bleken meer 5♥ bieders en een enkeling liet 5♦ maken.

 

Aan de volgende tafel gaan de ops met 20 punten samen en balanced handen in 4♥ gezellig down. Doneren ons een kostbare overslag en besluiten vervolgens met 29 punten lekker in de kwetsbare deelscore te blijven. Dat laatste ging zo:

West        Noord        Oost         Zuid

1♦             3♥            3♠            a.p

Want dacht Noord, met een misfit moet je zo snel mogelijk afstoppen. Anders kan ik de pas na een MF 3♠ niet verklaren. Dan is +200 toch ineens een beroerde score. 3×87% voor deze tafel.

In een paren wedstrijd speel je geen 5♣ als 3NT een optie is, toch?

17 N/-
————–♠ HT4

————–♥ A8732

————–♦ A842

————–♣ 6

♠ A2                          ♠ V9653

♥ 65                          ♥ HVT9

♦ H                           ♦ B6

♣ HVBT9742            ♣ A3

————-♠ B87

————-♥ B4

————-♦ VT9753

————-♣ 85

 

West        Noord        Oost         Zuid

————-pas            1♠            pas

2♣             2♥            pas           pas

3♥            pas          3NT          a.p.

 

Een iets ander biedverloop (namelijk waarbij noord 1♥ opent) maar wel in 3NT eindigend werd door de commentator voorspeld. Drie down, wat ook gebeurde, werd ook voorspeld. Meer dan de helft van de paren zat echter in het koude 5♣ en een paar in het kansloze 6♣. Toch gingen er een hoop down in 5♣ en haalden daarmee nog 55%. Wij leverden eindelijk weer eens puntjes in. Wij en elf andere 3NT bieders moesten genoegen nemen met 19%.

De tegenstanders voelen zich blijkbaar schuldig want door 3NT +3 (de start gaf een slag weg) te verkranten bleef het bij 3NT C en kregen we er net zo hard weer 78% terug. Dat bedrag kregen we ook voor een scherp geboden en gemaakte 3NT.

 

Aan de volgende tafel doen onze tegenstanders het goed en worden daar zwaar voor bestraft. Zij nemen onze 4♠ uit met 5♦ (niemand kwets) en gaan gedoubleerd min twee. Ze zijn de enigen die de uitnemer vinden. Toch zo’n 80% van het veld zit in een schoppencontract, maar slechts 3 paren (waarvan 2 in de deelscore) weten 10 slagen binnen te halen. Zonder aanwijzing ga je namelijk troefvrouw niet vinden (nine never) en ben je één down. Door het tussenbieden van de ruitens (waardoor ze de goede uitnemer vinden) hebben wij een aanwijzing om het wel goed te doen. 96% maar liefst. Bridge is niet eerlijk.

Het wordt nog zuurder voor ze. Ze komen met ♠ AHVB83 in een 3♠ contract. Alleen zit jan er achter met de tien in zessen.

3 Z/OW
————♠ AHVB83

————♥ B6

————♦ 5

————♣ V643

♠ 9                            ♠ T76542

♥ HT93                     ♥ A8

♦ ABT32                   ♦ HV98

♣ H75                       ♣ 8

————♠ –

————♥ V7542

————♦ 764

————♣ ABT92

 

West        Noord        Oost         Zuid

—————————————-pas

1♦1            2♠             3♦            pas

pas            3♠            dbl           a.p.

1) Ongebalanceerd, 11+pt. meestal een 5+kaart, kan ook een 1444 of xx45 zijn

De leider kan 7 slagen maken en doet dat tegen ons ook. Alleen zijn wij één van de weinige paren die het contract gedoubleerd hebben. Er zijn zelfs leiders die op 5 slagen blijven steken of in 4♠ zitten maar niet gedoubleerd zijn. Wederom onrecht en staat er 81% op onze staat.

 

Dan de laatste tafel. Wij spelen een 3NT goed tegen waardoor we snel onze 5 slagen hebben.

7 Z/All
————-♠ AV982

————-♥ T7

————-♦ T852

————-♣ A2

♠ BT64                     ♠ 753

♥ B64                       ♥ AH82

♦ AH76                     ♦ 42

♣ 85                          ♣ 9743

————-♠ H

————-♥ V953

————-♦ VB9

————-♣ HVBT6

Met open kaarten is 3NT altijd gemaakt, maar het is de leider niet kwalijk te nemen dat met deze speelfiguur ♥ V953 tegenover ♥ T7. Het verkeerd doet na harten voor het aas en ♥2 door ♥V95 heen. Jan speelt een leuke “false card” door in slag ♥A te leggen.

De commentator zegt dat “3NT niet in gevaar is”, maar ook als Jan gewoon ♥H legt heb je nog altijd de gok of nu ♥A achter je zit of ♥B.

Voor mij blijken 42 spellen paren toch teveel van het goede. Dat, of mijn onderbewuste voelde zich schuldig, maar ik verknoei een koude 3NT, omdat ik in slag 4 een speelplan maak en erachter kom, dat ik dus in slag 3 de verkeerde kaart gespeeld heb. Beginnersfoutje.

 

8 W/-
————–♠ B6

————–♥ H32

————–♦ 8762

————–♣ BT97

♠ H9                         ♠ AV542

♥ B865                     ♥ V9

♦ VB                         ♦ A543

♣ AHV64                  ♣ 52

————-♠ T873

————-♥ AT74

————-♦ HT9

————-♣ 83

 

West        Noord        Oost         Zuid

1♣1           pas           1♠2           pas

1NT3          pas           2♣4           pas

2♥            pas          3NT          a.p.

 

1) Vanaf een doubleton. Vrijwel alle sterke NT handen worden met 1♣ geopend

2) Walsh, kan nog lange ruitens ernaast hebben

3) 15-17 NT

4) Checkback Stayman

 

Er komt een ruitenstart voor de heer en ruiten na voor mijn vrouw. Ik moet nu de klaveren spelen omdat ik nu met ♠H nog een entree heb. Als de klaveren niet 3-3 zitten maar 4-2 (zoals nu het geval is) dan speel ik mijn 5e klaver vrij. Ze mogen dan wel ♥AH oprapen, maar daarna heb ik de rest. Ik was echter al met ♥H begonnen in slag 3 en wilde ♠9 naspelen toen ik ineens besloot er even goed over na te denken. Dat was dus verspilde energie die ik al niet meer had, want nu moet gewoon één van de zwarte kleuren 3-3 zitten. Ik voelde mij een redelijke prutser (en terecht werd later opgemerkt)

Toen we op de uitslag stonden te wachten had ik er dus een niet al te goed gevoel over. Dat we ons geplaatst hadden geloofde ik wel. We schatten het resultaat op een slordige 55%. Toen we onze persoonlijke uitdraai kregen bleken we 0,48% meer gescoord te hebben dan de eerste zitting (63,17% en 63,65%). Omdat de nummer 1 op 55% was blijven steken en Frank en Remco op 58% bleken we dus de halve finale gewonnen te hebben. Frank en Remco waren tweede gebleven, maar Jop en Tim hadden met 63,55% een geweldige comeback gemaakt en stegen met stip naar een 9e plaats en dus goed voor een plek in de finale. Thailo en Arnaud willen het er liever niet meer over hebben.

We hebben best wel leuke dingen gedaan maar we waren niet briljant. Jullie hebben toch van menig foutje van ons kunnen genieten in dit verhaal. Met zulke grote niveauverschillen blijft het een loterij. Ditmaal hadden wij de winnende tickets in ons bezit.

Het was een leuke invalbeurt. Jan bedankt voor de uitnodiging en de gezellige dag.

Wouter, Jan, Frank, Remco, Jop en Tim veel plezier en succes in de finale op 27 april. En vooral sterkte met die kater na koningsdag.