Dombo 1 vindt haar Waterloo in wedstrijd 9

Tot nu toe gaat het verbijsterend goed in de tweede divisie. Vooraf werd door ons gedacht dat handhaving mogelijk zou moeten zijn, maar we zijn inmiddels over de helft van de wedstrijden en we draaien gewoon volop mee in de top van het klassement. Oké, de sterkste teams moeten we nog krijgen, maar de degradatiestreep ligt toch wel ver achter de horizon op dit moment.
Dit weekend moesten we aantreden tegen BCO 3 (met Jan Timmer en Rudi Kusters) en BCO 2 (met Wim van de Fliert en Vincent Wiering). Twee teams die ik hoger inschat dan wijzelf, maar beide teams zitten verrassend genoeg tegen de degradatiestreep aan.
Patrick kon de spanning van de competitie niet meer aan en zat een weekendje in Denemarken te relaxen. KJ had Wouter Fitski als zijn vervanger gevraagd. Omdat Wouter pas net weer lid is van Dombo moest daar wel dispensatie voor worden aangevraagd bij de bond.
KJ en Wouter hadden op donderdag op Dombo geoefend en Wouter had wat dubieuze afspraken uit het systeem van Patrick en KJ geskipt en zo waren wij klaar voor de strijd. Remco had zijn vakantie naar Nieuw Zeeland goed ingepland (vertrek maandagmiddag) en Hans had ervoor gezorgd dat hij niet op de fiets helemaal naar KJ moest, maar dat hij van huis uit opgehaald werd (door de tegenpartij uit wedstrijd 1, dat wel!). Maar goed ook Remco en Hans konden er tegenaan.
De eerste helft tegen BCO 3 was erg saai en de helft leek op een 10-9 voorsprong voor ons uit te draaien, totdat Jan Timmer het even op z'n heupen kreeg en een volstrekt kansloze 3SA uitbood (4 down!). Volstrekt kansloos, behalve tegen KJ. Wat hij allemaal fout moest doen om 3SA te laten halen zal hij alleen na veel bier willen vertellen (en dan nog is het twijfelachtig), maar het bestond in ieder geval niet uit slechts één stommiteit. Afijn -11 i.p.v. +11 en we stonden er dus 10 achter bij rust.
De tweede helft waren de meeste spellen niet veel beter dan in de eerste helft. Alleen kwam er wel een grootslemmetje langs. Hopelijk hebben jullie wel goed afgesproken wat 4RU is na 2SA-3HA (transfer naar schoppen) – 3SC (transfer aangenomen). Is dit echt of een controle? Rudi en Pier hadden hier geen goed doorgesproken afspraken over en dus knalde Rudi maar 6RU. Hans en Remco hadden dit gelukkig wel goed afgesproken en ondanks dat Remco niet helemaal correct bood wisten ze 7 te bereiken. Met nog een gemaakte 3SA tegen down aan de andere tafel scoorden wij in de 2e helft +21 voor exact +11 en op de imp precies 13-7. Omdat APIHbuiten (verrassende nummer 1) niet verder kwam dan een 3 en STAR 3 (de gedoodverfde kampioen en gedeeld 2e met ons) slechts 12 haalde, stonden we, verbijsterend genoeg, weer bovenaan, 1 puntje voor op STAR 3.
De eerste helft van de wedstrijd tegen BCO 2 ging het echter mis. Hadden we tot nu toe altijd de wind in de zeilen, nu kregen we hem fors tegen. En vooral KJ en Wouter kregen in een tijdsbestek van drie spellen -40 impen te verwerken. Het eerste spel was een twijfelachtig bodje dat fout uitpakte, de tweede een systematisch rampje dat iets erger uitpakte dan had gemoeten en tot slot het gevaar dat je altijd hebt als niet ingespeeld partnership. Wouter vraagt met 4SA keycards (harten troef) en KJ antwoord 6RU. Wat betekent 6RU??? Tot nu toe hadden we ons wonderwel door alle potentiële systeemuitglijders heen geworsteld, maar nu wist Wouter niet meer of dit een even of oneven aantal keycards was (met een renonce). Hij durfde 7 niet aan, wat potje koud was en helaas aan de andere kant geboden (7 was overigens maar aan 4 van de 14 tafels uitgeboden). Gelukkig misten de tegenstanders nog een koud slem en maakten we nog 3SA, omdat na een zwakke sans niet duidelijk werd dat er een vierkaart schoppen in de dummy zou verschijnen, waardoor de tegenpartij schoppen startte i.p.v. een dodelijke harten. Maar toch 34 impen achter bij rust hadden we nog niet eerder meegemaakt.
De tweede helft gebeurt er weer weinig, alleen blijven Wouter en KJ uit een kansloze 4SC (je moet alleen niet verkeerd starten). Na een niet verkeerde start van Remco krijgt de tegenpartij in 4SC een maakkans (die niet zit), waardoor het contract kwetsbaar zelfs -2 gaat. Verder valt al het gruis onze kant op en zo schrapen we 13 impen van onze achterstand af. Niet voldoende om onze eerste echte nederlaag te voorkomen, maar wel weer precies voldoende om op de imp 6-14 te scoren en niet 5-15.
Genoeg om eerste te blijven was dit bij lange na niet, we zijn gezakt naar plek 3, 7 vippen achter nummer 1 (STAR 3), maar nog steeds ruim 30 punten voor de streep. Die lijkt nu zo langzamerhand echt uit zicht.
Volgend weekend (zaterdag 9 januari) mogen we proberen het hoofd boven water te houden tegen STAR 3. Ik ben benieuwd.