↑ Return to September 2016

Aankomers ruilen

Een handgeschud spelletje van de laatste ronde van de clubavond van 2 juni. Ik speelde met Asterix tegen dubbelvla. Voor het gemak heb ik het spel gedraaid zodat zuid de leider wordt. Daardoor is west gever, zit je zelf zuid, en je bent niet tegen wel. Na 3 keer pas mag je openen met:
 
♠ AQT
♥ JT
♦ AJ
♣ AJ9764
 
Je speelt een 12-14 SA, dus je opent 1♣, west volgt 1♦, maat 1♠, rechts past.
De vraag is of de hand goed genoeg is voor 2SA, ik vond van niet, en herbood 1SA (15-17), door maat opgehoogd naar 3SA. De start is ♦3 (kleintje plaatje).
 
W/EW   ♠ K764
♥ A98
♦ Q652
♣ 53
 
               N
♦3     W          E
               S
 
♠ AQT
♥ JT
♦ AJ
♣ AJ9764
 
W        N         O         Z
p          p          p          1♣
1♦        1♠        p          1SA
p          3SA     a.p.
 
Hoe speel je?
 
Ik heb gedacht of ik ♦Q zou nemen om een klaver naar de 9 te spelen als de klavers 3-2 zitten met QT(x) of  KT(x) goed, dan heb je 5 klaverslagen, 2 ruitenslagen, 1 hartenslag en minstens 3 schoppenslagen, dus minstens 11 slagen. Als de klavers zich niet gedragen ben je echter down. Omdat de ruitenstart niet ongunstig lijkt, liet ik de start doorlopen naar  mijn ♦J en speelde ik een kleine klaver onderuit voor de vrouw in oost. Die speelde ruiten door. Toen ik na  ♦A ook ♣A meenam gooide oost ♥2 af (aan voor de hartens). Oost heeft dus maar 1 klaver gehad en waarschijnlijk maar 2 ruitens. Oost had dus 10 kaarten in de hoge kleuren, en toch niet geopend. De kans dat de schoppens 3-3 zijn is dus klein, als oost 7 hartens heeft gehad had hij misschien wel een preempt gehad, dus een 4621 of 5521 in oost lijkt het meest waarschijnlijk. Hoe verder?
 
(selecteer onderstaande tekst om de oplossing zichtbaar te maken)
 
Je kunt proberen de klavers te ontwikkelen. Als west daarna de ruitens probeert te ontwikkelen, heb je 1 klaverslag, 3 ruitenslagen, dus als je 5 slagen in de hoge kleuren weet te maken ben je binnen. Als west echter harten doorspeelt heb je een probleem. Je kunt dan niet meer van slag in de lage kleuren, want dan hebbende buren 3 klaverslagen, 1 ruitenslag en een hartenslag. Je moet dan 4 schoppens en 2 hartens maken. Zelfs als ♠J dubbel valt lukt dat niet door communicatieproblemen.
 
De klavers ontwikkelen gaat niet, dus speelde ik maar eens ♥J, gedekt met de vrouw, voor het aas en harten na. Oost nam met de heer en speelde harten door waarop ik ♣6 wegdeed en west ♠2. Ik nam ♠A mee waarop west de boer bijgooide. Je kan het spel nu volledig uittellen:
 
♠ K76
♥ –
♦ Q6
♣ –
 
♠               N         ♠ 985
♥ –       W       O    ♥ 76
♦ KT8        Z         ♦ –
♣ KT                    ♣ –
♠ QT
♥ –
♦ –
♣ J97
 
Zuid aan slag, en je hebt nu 6 slagen gemaakt en 2 slagen verloren (een klaver en een harten). Je moet dus 3 van de 5 resterende slagen maken.  Die 3 slagen heb je wel, 3 hoge schoppens, alleen heb je geen communicatie om ze op te rapen. Gelukkig is er een oplossing. Als je ♠Q incasseert kan west nog een ruiten missen, maar op ♠T komt west in dwang; als west een klaver afgooit, speel je in noord een kleine schoppen bij en blijft zuid aan slag.  Vervolgens gooi je west in met klaver zodat noord ♦Q maakt. In de praktijk gooide west een ruiten weg. Toen kon ik ♠T overnemen met ♠K om ruiten na te spelen, zodat oost ingegooid was om naar de klavervork in zuid toe te spelen.  
 
 
Leuk? Ja! Mijn eerste entry-shifting squeeze ooit! Goed gespeeld? Nee! Als oost aan slag met ♥K schoppen naspeelt werkt de dwang niet omdat je de hoge harten niet kunt incasseren zonder ♠K vroegtijdig te gebruiken. Om de entry-shifting squeeze te laten werken moet west een hartenplaat en ♠J hebben. Als dat zo is, kun je na klaver aas beter ♠AQT cashen en dan ♥J spelen en, als west dekt, het aas nemen en harten naspelen. Oost komt aan de slag en moet noord weer aan slag brengen met een hoge kleur. Om die manier haal je altijd 4 schoppens, 2 hartens, 2 ruitens en 1 klaver bij het huidige zitsel.
 
 
Het hele spel:
 
W/EW               ♠ K764
MP                   ♥ A98
                        ♦ Q652
                        ♣ 53
♠ J2                                       ♠ 9853
♥ Q3                                      ♥ K76542
♦ KT843                                 ♦ 97
♣ KT82                                  ♣ Q
                        ♠ AQT
                        ♥ JT
                        ♦ AJ
                        ♣ AJ9764
 
 
Martin