↑ Return to Mei 2016

Een kroegendrive heeft niets met bridge te maken.

 
 
Dat is althans de mening van Kees Bakker, meesterklasse speler, die maar niet kan ontdekken wat er leuk is aan het omgaan met vreemde gedachtenkronkels van de tegenstanders. Nou ik weet wel wat er leuk aan is, en na onze derde plaats van vorig jaar heb ik Elske maar weer gevraagd om een reprise van de kroegentocht van Amersfoort.
 
Het begint zoals te doen gewoonlijk met het proberen om de trein te halen. 09:50 van Utrecht CS. Ik zelf had me verslapen en heb lang en hard moeten rennen om de tram te halen. Ik struikelde nog net op tijd de tram binnen terwijl de deuren poogden mij te vangen. Gevangen werd ik wel want ik viel recht in de armen van de conducteurs, maar zelfs ik begin aan de OV chipkaart te wennen, dus die had ik langs de paal op het perron geschampt. Blijkbaar ook goed want de controleur gaf hem mij enigszins teleurgesteld terug met de mededeling dat ik de reis mocht vervolgen.
 
20 minuten later, toen de tram arriveerde op het Jaarbeursplein was ik ongeveer klaar met uithijgen en 15 minuten voor vertrek was ik dus op het station in de verwachting dat ik nog niemand kon begroeten. Niets bleek minder waar, want Urske liep er al rond. Die had een omgekeerde ervaring. Ze had eerst bedacht met de bus te gaan, maar omdat het weer opklaarde besloot ze toch te gaan fietsen. Dat gaat echter veel sneller dan met de bus, dus die was nu veel te vroeg op het station.
 
Tijd voor ontbijt. Oatmeal is toch een gezond ontbijt? Ze hadden er koeken van dus die heb ik maar genomen. Bovendien schijnt chocolade goede brainfood te zijn en daar hadden ze ook koeken van. Lang geleden dat ik zo verantwoord heb ontbeten. Een flesje water met kleurstof en aspartaam om het weg te spoelen en ik ben helemaal klaar voor de start.
 
Inmiddels druppelt de Dombodelegatie binnen en boven aan spoor 9 ontstaat een stuwmeertje aan spelers. Patrick is nog in afwachting van Wim en Ik in afwachting van Elske. Martijn & Urske, KJ & Phebe, Dennis en Nel Birkhoff zijn compleet en om 09:47 besluiten de anderen toch maar richting de trein te gaan. Net als Patrick en ik besluiten om toch ook maar de trein in te gaan belt Elske met de mededeling dat zij en Wim al in de trein zitten. Nu hoeven we ze alleen nog maar te vinden. Elske gaf netjes het treinstelnummer door en gelukkig voor ons, zaten ze net niet helemaal aan het andere einde ervan.
 
Zoals altijd is de treinreis gereserveerd voor een systeembespreking, behalve als je met een vrouw speelt en er is een baby in de onmiddellijke nabijheid. Halverwege kreeg ik met excuses alvast een systeemkaart om te lezen, terwijl Elske nog even genoot van het onderonsje met de vrouw en kinderen van Hendrik. Die moesten toevallig ook naar Amersfoort.
 
Dan is daar nog de wandeling vanaf het station en eigenlijk is dat ook lang genoeg voor alle afspraken. Eén ding moeten we nog afspreken zegt Elske vlak voordat we de Observant bereiken. We moeten even bepalen welke contracten we nooit gaan laten spelen. Voor mij een nieuw concept, maar we komen er op uit dat we niets tot en met 2♠ door de tegenstanders laten spelen. Die afspraak gaan de lezers van dit stuk nog wel een paar keer tegenkomen.
 
Er is een moment waarop je merkt dat je toch al lang bridged. Je gaat al die mensen herkennen en nog erger, die mensen jou ook. Zeker voor een sociaal onbenul als ik, die een naam toch zeker tien keer moet zijn tegengekomen voordat ik die bij een gezicht kan plaatsen. Bridgepatriarch Kees Kaiser (die ken ik dan wel) zag mij en vroeg direct of ik gisteren ook Barcelona had gezien. Hij kent mij ook door en door… Ik moest dus helaas ontkennen maar heb hem op zijn woord geloofd dat het fantastisch was alvorens hij in de taxi stapte. Toen ik vervolgens aan mijn gespreksgenoten vroeg of Barcelona gisteren gespeeld had keek ik in 9 paar glazige ogen. Er werd gesuggereerd dat misschien de CL finale was geweest, wat mij betreft een legitieme veronderstelling, waarna een ander vroeg of de returns van de halve finales al geweest waren dan. We besloten wijselijk om het onderwerp verder te laten rusten.
 
Elske mocht tot grote teleurstelling onze twee koffiebonnen (want ja, wat moet ik ermee) niet inruilen voor een cappuccino. Na de toch maar ingenomen dubbele dosis "ordinaire" koffie op naar Van Zanten voor ronde 1. We waren daar natuurlijk te vroeg, maar niet getreurd want KJ en Phebe zaten er al op het terras, dus met een cappuccino en een cola light hadden we een leuke "entree". Wel eindig je liever in deze kroeg met aangebouwd restaurant, vanwege de fantastische bierkaart. Maar ja, dat is aan ondergetekende toch niet besteed. Uiteraard zit het speelzaaltje al vol als wij het betreden en twee vriendelijke dames heten ons welkom.
 
 
25               ♠ A764
N/OW         AV73
                   AT75
                   ♣ 5
♠ HV853                        ♠ B9
98                               B6
B6                              H943
♣ HB87                         ♣ AT963
                   ♠ T2
                   HT542
                   V82
                   ♣ V42
 
West    Noord    Oost      Zuid
            Erik                    Elske
                 1♦         pas         1
   1♠         4♣1        pas         4♥
  a.p.
 
1 Splinter 16+
 
 
Eerst maar eens kijken hoe de wind waait. Ik vind dat ik wel een heel mooie hand heb en ik weet dat Elske weergaloos kan afspelen, dus met al die prachtige azen besluit ik de manche te forceren met een ♣ splinter. Door Elske natuurlijk rap afgezwaaid. Ik gok op 80% en wordt niet teleurgesteld. 3 zal in dit geval door Elske ook wel worden ingekopt, maar met 21 punten in een koude manche gaat dit zeker opleveren.
 
Het volgende spel is een saaie manche voor de oppies, maar in een kroegendrive is een saaie manche tegen krijgen 30-40% en zelf een saaie manche maken is dus 60-70%. We hebben niet al teveel pech, voorkomen met een nette verdediging een overslag en het is dus 40%
 
 
27               ♠ AHVT3
Z/–             87
                   A83
                   ♣ HB5
♠ 86                               ♠ 97
HV952                       AT64
T4                               HV952
♣ 8762                          ♣ AT
                   ♠ J542
                   J3
                   B76
                   ♣ V943
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                                            Pas
  Pas         1♠          2          3♠1
  Pas         4♠         a.p.
 
1 Zwak
 
 
Weer een mooie hand. Nu moet ik het zelf doen. Durf ik het dan ook? De vorige twee spellen gaven goede moed. Ah, jawel. Ik durf het ook en bied dus lekker onverantwoord 4♠. Moet kansen hebben.
 
 
Ik krijg een ♣A start en  ♣T na. Fijn, nu al een extra entree in de dummy. Goed van mevrouw Oost dat ze niet van het opgelegde stuk gestart is. Erg slecht dat ze geen swicht, waardoor ik nog een kansje heb. In twee rondjes trek ik de troeven en poets op de ♣ 7 in de hand weg. Nu heb ik nog twee kansen. Ik speel 3 naar de hand, in de hoop dat of west klein legt (kans 1) maar mevrouw West stapt "goed" op met H. Nu nog kans 2, dat vanwege mijn weggepoetste mevrouw West snel probeert nog een harten mee te nemen. Ik wordt niet teleurgesteld als V de tafel raakt. Getroefd en een kleintje naar B. Mevrouw Oost, zorgvuldig door maat gestript van de exitkaart, is nu ingegooid. 95%. Overigens zit de helft van het veld in 4♠, maar slechts enkelen maken het. (mogen het maken, moet ik zeggen)
 
3♠ (60%) kan alleen down als Oost 2x onder A vandaan speelt waardoor West 2x door A heen kan spelen.
 
Nu het klapstuk van de tafel. Houd u vooral de mening van Kees Bakker in gedachten.
 
 
28               ♠ HB86
W/NZ          V72
                   B4
                   ♣ VT83
♠ 7532                           ♠ AVT94
AB53                          96
32                               AHVT96
♣ 974                            ♣ –
                   ♠ –
                   HT84
                   875
                   ♣ AHB652
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
  Pas        pas        1♠1         dbl2
Pas3       1NT        24         3♣5
  3♠6         dbl7        48        pas9
Pas10      dbl11      pas12      pas13
  pas
 
1 Ik heb gehoord dat de hoge kleuren belangrijker zijn
2 Ik wil geen fit missen
3 Ik mag niet steunen met zo weinig punten
4 Deze mooie moet ik toch wel een keer bieden
5 Deze mooie ♣ moet ik toch wel een keer bieden
6 Nu heb ik wel een reden om te steunen…???
7 De tegenstanders zijn gek, maat belooft 16+
8 Die ♠ zitten vast heel lelijk, maar mijn zijn heel erg mooi
9 Phheww, gered
10 Bah wat eng. Zo hoog durf ik niet meer
11 De tegenstanders zijn gek, maat belooft 16+
12 Kom maar op
13 Schrik, paniek, ehhhm. Toch maar pas.
 
 
Elske legt na dit zinderende biedverloop ♣H op tafel die subiet door de leider wordt getroefd, Die trekt vervolgens drie keer troef en speelt 4 naar A. Dan volgt ♠2, ♠6, ♠V, klavertje weg. Goed de heer gesneden, maar oeps, nu Elske ze niet heeft was ♠V ineens heel erg duur. Nu speelt ze 9 speelt, gedekt door Elske met T, B, V. Ik speel vervolgens het spelletje "Plak eens in je handje, blij, blij, blij" en kom dus ♣ na. Wederom getroefd. De leider heeft nog maar 1 troef over, maar moet nog twee keer van slag om de laatste schoppen te ontwikkelen, waarna Elske de laatste slagen mag maken. Nipt -1. Ongeloof op alle vier de gezichten en we schrijven slechts 85% want een wilde scorestaat met 3♠X+1, 4♠X C, 5♠X-2, 6♣X-3 en toch nog een paar keer 4♠ C en 5♣X -1.
 
Het totaal van deze tafel bedraagt 75,5%. We zijn weer goed op weg naar een topnotering
 
In café Hemels speelt het bridgen zich natuurlijk op niveau af dus moeten we de trap op, naar een lekker krap plekje met veel tafels. Wederom treffen we twee zeer vriendelijke spelers aan tafel. Met meneer West en mevrouw Oost hebben we een gezellige tafel en onze bridgeresultaten zijn weer prima. Let op: "de resultaten", ik heb het niet over "hoe"!
 
 
 
 
 
5                 ♠ HT984
N/NZ          V4
                   A64
                   ♣ 832
♠ V7                              ♠ AB53
B975                          A63
VJ53                          872
♣ AH7                           ♣ T54
                   ♠ 62
                   HT82
                   HT9
                   ♣ VJ96
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                Pas        pas         pas
   1          1♠         1NT        2♠1
2NT2       a.p.
 
1 Preëmptief
2 Altijd een goed idee met de punten 20-20
 
 
Elske heeft de smaak van het kroegenbridge goed te pakken als ze met een doubletonnetje besluit 2♠ te bieden. De tegenstanders gaan toch niet passen en voor straf doubleren durven ze niet. Dan blijft voor meneer West alleen maar 2NT over, en ik, laffe hond die ik ben, doubleer dat niet. Ik ben duidelijk even minder bij de les.
 
Elske start braaf ♠6 die via de ♠7en ♠8 voor de ♠B is. Als de leider nu gaat ontwikkelen moet ik A duiken voor -1 om de communicatie in stand te houden, want anders maakt de leider nog contract ook. Het is echt een zeer interessant spel. Mijn kwaliteiten om A te duiken worden nu niet op de proef gesteld want de leider speelt nu ♣4 voor, en is nu in principe twee down. ♣9, ♣H, ♣8. De leider verzint het nu om B voor te spelen. Door mij gedekt met V, A en nu is de leider drie down.
 
Dan besluit de leider toch maar eens ruitens te gaan ontwikkelen. Elske is nu goed bij de les en stapt op met H om ♠2 door te spelen. De leider speelt nu weer ruitens waarop ik aan slag met A mijn ♠ ga afdraaien. Nu raakt Elske echter in onzekerheid en ik zie tot mijn schrik 8 verdwijnen. Elske bedenkt nog net op tijd dat ik minimaal nog een moet hebben, anders hadden OW een fit. Op de laatste ♠ verdwijnt dus ♣6 en zij maakt de laatste twee slagen en het contract is dus twee down. Omdat ik niet gedoubleerd heb durf ik aan tafel niet goed te voorspellen wat +100 gaat opleveren, maar dat was onterecht. Weer 85% voor de goeies. Ik blijf ook een laffe teckel. Het zal niet de laatste keer zijn vandaag.
 
 
6                 ♠ 97
O/OW         H652
                   HV86
                   ♣ HB7
♠ AT84                          ♠ H52
VT8                            A74
AT92                          B3
♣ A6                              ♣ VT985
                   ♠ VB63
                   B93
                   754
                   ♣ 432
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                              Pas        pas
   1          pas         2♣         pas
Pas1       dbl2        pas         2♠
  a.p.
 
1 Wat is de kans dat je met 24-25 punten een mnache maakt? Klein toch?
2 "We laten niets tot en met 2♠ spelen"
 
 
Nu nog in de uitpas in actie komen is toch zelfmoord? Ik zou normaal gesproken á tempo gepast hebben, maar tja, "we laten niets tot en met 2♠ spelen". Elske heeft deze afspraak nu met mij gemaakt en ik ben "Letterlijke Bertje". De keus ging dus tussen 2 of dbl. Het is Elske haar idee dus dbl.
 
 
 
Hoe terecht ook weer deze afspraak. In de verdediging gaat "het één en ander" mis. We kunnen ook argumenteren dat de tegenstanders graag Kees Bakker z'n gelijk wilden bewijzen. Het begint met een ♣A start waarna V voorgespeeld wordt. Oost aan slag met A speelt B voor, voor A. Nu is het toch wel eng aan het worden en misschien moeten er wel troeven getrokken voordat de leider hun kostbare slagen gaat introeven. Je mag niet onder je aas uitspelen in een troefcontract dus ♠A en ♠ na voor ♠H. Als Oost dan tot slot ook nog eens ♣ na komt in de HB vork klapt Elske haar mond, die van verbazing over het tegenspel toch al enigszins was open gezakt, vol op tafel. Er gaat nog een harten verloren en omdat ze niet in de hand kan komen ook nog een troef. We noteren -100 en 83%. Zo win je prijzen! uch… uch…
 
 
7                 ♠ T6
Z/ALL         B765
                   BT64
                   ♣ V98
♠ B543                          ♠ AV98
AH2                           VT98
AV3                            H8
♣ 743                            ♣ AT5
                   ♠ H72
                   43
                   9752
                   ♣ HB62
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                                             Pas
   1♣         pas         1         pas
   1♠          pas         4♠         a.p.
 
 
Ik heb toch heel diep moeten nadenken om te construeren hoe de leider nu geen 11 slagen wist te maken, maar na enig gepeins kwam het weer terug. ♠T start, ♠V, gedoken. ♠A en ♠ na. Ik geef nu een ♣ signaal, maar Elske denkt dat ze toch na moet spelen voor het geval ik H heb. De leider speelt nu drie keer waarop een ♣ verdwijnt, gevolgd door drie keer , niet gesneden, om vervolgens niet T te troeven, maar er een ♣ op weg te gooien. Weg overslag en welkom 74%. Jawel 22x wordt die overslag niet gemaakt. Er proberen overigens ook nog behoorlijk wat paren (9) het slem te maken voor nagenoeg 0%.
 
Weer tijd om de "We laten niets onder 2♠ spelen" afspraak in ons voordeel te laten werken.
 
 
8                 ♠ 2
W/–            HVT95
                   AVT8
                   ♣ HVB
♠ V3                              ♠ B9874
AB8764                      32
H962                          54
♣ 4                                ♣ 9632
                   ♠ AHT65
                  
                   B73
                   ♣ AT875
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
  21        Pas2       pas        dbl3       
  a.p.
 
1 Zwak
2 Ik kan veilig passen, want "We laten niets tot en met 2♠ spelen"
3 "We laten niets tot en met 2♠ spelen"
 
 
Na mijn pas heeft Elske wel een beetje spijt dat ze niet 4♣ (wereldconventie geboden heeft, want ze heeft wel veel. We missen daardoor een pletterdode 6NT, maar niet getreurd, want we staan op het punt een bloedbad voor meneer West aan te gaan richten.
 
Met Dennis heb ik na afloop nog een tijdje gediscussieerd of ik nu botweg de troeven van de leider moet gaan trekken (dat kost een troefslag) of dat ik er lekker achter moet blijven zitten met al die troeven. Best leuk als de leider troefkort wordt, toch? Wat door de bank genomen beter is weet ik niet, maar ik ben geneigd Dennis te geloven. Ik besloot aan tafel echter mijn troeven te bewaren en eens ♣H te starten. De double dummy analyzer geeft ons op dit spel (in eerste instantie) beide gelijk.
 
De leider moet na twee rondjes ♣ vooral geen spelen, maar doet dat toch en ligt nu potentieel voor min vijf. Ik kom echter nog een derde keer met ♣ en nu is het weer min 4 (Dennis gelijk, nu had ik H moeten spelen). Nu speelt de leider 2 voor mijn 8 en ik kom ♠2 na voor de heer van maat. Elske zet mijn tegenspelplan voort en speelt nu ♣A, getroefd, over getroefd. Nu speel ik wel H zodat de laatste troef uit de dummy verdwijnt en we ruitens kunnen incasseren. Nu kan de leider mij ingooien met troef (daarom had Dennis gelijk), maar deze gaat er in paniek uit met ♠V voor de ♠A van Elske. Die speelt nu echter ♠T i.p.v. B door waardoor het bij -4 blijft. -800 is nog steeds 89%. 6NT was 94% geweest en -1100 98% want dat is nog 4x gebeurd.
 
Nu even naar de vraag wat je normaal gesproken hier moet doen met mijn hand? Ik vind de hand namelijk veel te mooi voor 2NT, (aan tafel had ik dat snel verworpen) wat toch eigenlijk het enige verantwoorde bod lijkt. Ik denk dat ik toch eerst doubleer om daarna over 2/3♠ 2/3NT te bieden. Ik kan het niet laten met zulke mooie handen met deze fraaie kleuren. Over elk ander bod stoom ik dan door naar slem.
 
Kijken we even naar de hand van Elske. Wat doe je daarmee na 2NT? Je geeft een transfer naar ♠, maar dan? Bied je dan 4♣ of waardeer je al die punten van maat alvast af en volsta je met 3NT? Graag een redenatie die niet naar de kaarten toepraat.
 
Deze tafel was 82,78% waarde en we staan na twee ronden op een totaal van 79,14%. Goed genoeg voor de eerste plaats, maar dat durf ik niet hardop uit te spreken.
 
Op weg naar de volgende kroeg krijg ik te horen dat ik "we laten niets op twee niveau spelen" iets minder stringent moet toepassen, zoals op spel 6. Ik moet wel mijn "gezonde" verstand blijven gebruiken. Hmmm.
 
We gaan weer terug naar de Obstervant waar twee dames op ons zitten te wachten. Hier gaan we ook lunchen. Best wel jammer, want er doen betere kroegen mee, maar goed, ze doen hun best om met stijl voor de dag te komen, dus we zullen het zien.
 
Eerste maar eens een beetje aan die eerste plaats blijven werken.
 
 
1                 ♠ V976
N/–             ♥ 92
                   ♦ V43
                   ♣ AT93
♠ T84                             ♠ B52
♥ BT543                        ♥ AH
♦ H52                            ♦ 976
♣ V7                              ♣ B8652
                   ♠ AH3
                   ♥ V876
                   ♦ ABT8
                   ♣ H4
 
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                Pas        pas        1NT
  Pas        2♣1        pas         2♥
  Pas        2♠2         pas       2NT3
  a.p.
 
1 Stayman Relay (hoeft geen 4kaart hoog te hebben
2 Invite met alleen vierkaart ♠
3 Minimum
 
 
Ik ben van de oude stempel dus ik ben erg terughoudend met inviteren op een achtpunter. (Want ja, laffe teckel) Met twee vrouwen, een tien en drie negens waarvan niets in mijn doubleton was dit toch zeker een hand om met acht punten een invite te doen. Elske had even een wegtrekker want ze bood een beetje op de automatische piloot 2NT, om zich vervolgens te realiseren dat ze nu met een maximum de invite niet heeft aangenomen.
 
Bijzonder parenspelletje. Bij een normale hartenstart ontwikkelt de 10e slag zich vanzelf, ook omdat Oost de kleur zal deblokkeren voor zijn maat. Bij elke andere start zul je contract gaan omdat je twee werkkleuren hebt en harten is dat niet. Behalve op dit spel dan, omdat Oost AH sec heeft en je dus ♥V moet ontwikkelen voordat OW ♦H en ♣B ontwikkeld hebben. Is niet te doen.
 
Het grappige is dat wanneer het contract in de noordhand zit (ja, dat zal normaliter niet gebeuren) Oost ♣ moet starten om het op contract te houden omdat het, zeker na een ♦ start, een overslag weggeeft. Dan moet de leider nog wel na het afdraaien van de ♦ en ♠ een kleine ♥ richting de ♥V spelen en niet de ♣ proberen te ontwikkelen, maar de kansen op de overslag nemen rap toe.
 
Mevrouw west start natuurlijk niet met een ♥, maar met ♣V. Want, verklaarde ze achteraf, de andere klaver zat er achter verstopt en dus dacht ze dat het een singleton was. In een poging educatief te vragen, en niet belerend te zijn, of ze tegen een NT contract wel met een singleton wilde starten antwoordde ze zeer zelfverzekerd van ja. Tja, wat zeg je dan? Want eerlijk is eerlijk, ♣V was in dit geval een super goede start. Voor ons restte niets dan een schamele 14%, waar 3NT C nog 48% was geweest
 
Op spel 2 komen de tegenstanders in een koude 4♥ terecht, dat wil zeggen, Elske heeft ♥7643 en die haalt de leider er met haar 4-4 fit eerst allemaal uit alvorens verliezers weg te gaan werken. Ja, min twee is 97%. We zijn weer terug
 
 
3                 ♠ AB
Z/OW         ♥ H6
                   ♦ B543
                   ♣ AV754
♠ T                                 ♠ HV6542
♥ A87                            ♥ BT953
♦ VT9762                      ♦ –
♣ T98                            ♣ 32
                   ♠ 9873
                   ♥ V42
                   ♦ AH8
                   ♣ HB6
 
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                                            1♣1
  Pas        2♣2         2♠         pas3
  Pas        3♦4         3♥         3♠5
  Pas       3NT6       a.p.
 
1 Vanaf 3krt
2 Inverted minor
3 Minimum
4 MF en echt
5 Geen idee wat ik hiermee bedoel. Ik hoop dat ik een stop beloof. 3NT moet in jouw hand zitten
6 Geen idee wat jij met 3♠ bedoelt, maar ik heb beide stops
 
 
Wat is 3♠? Daar draait dit spelletje om. We kwamen er niet uit en ik twijfel nog. Ik denk dat het moet betekenen: Geen interesse in 5♣/♦. Wel enige waarden in ♥&♠, maar niet genoeg om 3NT te bieden Pas zou dan ook interesse in de lage-kleuren manche betekenen, maar niets in de hoge kleuren. Ben benieuwd of anderen dat ook zo zien.
 
Dan het afspelen. Niet heel moeilijk. Ik krijg ♠H start die ik maar meteen neem en met ♠B ontwikkel ik maar meteen twee ♠ slagen. Ik heb nu 10 slagen en pest ♥A eruit voor de 11e. Waarom mensen dan toch maar 10 of 9 slagen halen weet ik niet, maar wij zijn weer blij met de 82% die het oplevert.
 
 
 
 
4                 ♠ A3
W/ALL        ♥ H73
                   ♦ AT
                   ♣ AHVBT3
♠ 872                             ♠ V64
♥ VBT4                         ♥ A6
♦ HV6                            ♦ B98543
♣ 874                            ♣ 52
                   ♠ HBT95
                   ♥ 9852
                   ♦ 72
                   ♣ 93
 
West     Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
  Pas        2♣1        pas         2♦2
  Pas        3♣3        pas         3♠4
  Pas       3NT5       a.p.
 
1 Elke Semi MF hand of zwak met ♦
2 Relay,
3 SMF met ♣
4 Goede vijfkaart ♠
5 Laffe teckel
 
 
Je kunt de Noordhand op twee manieren openen. Met 2NT of als SMF met klaveren. Zoveel eerste controles maken dat ik het toch meer een troefhand vind dan een NT hand. Moet ik nog wat met deze hand anders dan 3NT? 3♠ belooft een goede vijfkaart, maar is het ook genoeg om tegenover ♠Ax voor 0 verliezers te spelen? Het is 6♣ in de Noordhand, op ♠V snit weliswaar, maar toch. Ik ben laf. De parenangst om in 5♣ te eindigen slaat toe en ik bied 3NT met de gedachte dat als Elske werkelijk zulke briljante ♠ heeft, ze nog wel een zetje geeft. Die blijft helaas, maar terecht, uit.
 
Met ♦3 start schieten OW weer in de roos. Ja, het is tamelijk opgelegd, maar je gaat ondertussen toch op de onnavolgbare creativiteit van je tegenstanders hopen. Je weet echter wel dat ze koste wat kost de ruitens gaan vasthouden, dus beginnen we maar met een intimiderende ♣3 voor ♣9 om vervolgens die kleur nog vijf rondjes door te spelen. En inderdaad, west laat twee keer een kleine ♠ gaan waarna het een eitje is om twaalf slagen te maken. Ik zat er slechts een klein beetje naast bij het inschatten van dit resultaat. Ik gokte op 70% in dit veld, maar het werden er 80. Dan hoef je ook geen moeilijke slems te bieden, toch?
 
Door de gemiste manche houden we aan deze tafel 68,37% over voor totaal 75,55%. Nog steeds eerste, maar ik durf het nog steeds niet hardop uit te spreken.
 
Dan maar eens kijken wat er voor lunch is. Het blijkt in een ander zaaltje een heel lange lunchtafel te zijn met diverse belegde broodjes, melk en jus d' Orange. Leuke opzet. Weer eens anders.
 
Wat moet je nu. Er was voldoende en de kwaliteit was voldoende. Niet zeuren dan toch? Of mag je zeggen dat als je als bedrijf grote pretenties uitstraalt, je dan niet op zoveel plekken de plank mis moet slaan. Doe mij in de eerste de beste pretentieloze kroeg en zompig broodje ham en kaas en ik klaag niet. Blaas hoog van de toren en ondanks je "luxe" beleg is het wel duidelijk te proeven dat je broodjes al een dag oud zijn. En niet iedereen houdt van boter op zijn brood, maar ook niet iedereen houd van droog brood. Tomaat bij de diverse prima kaas varianten is lekker, maar op een heel pistoletje 1 klein plakje? Doe het dan niet. Als je mensen specifiek vraagt of ze nog een broodje willen en ook wat ze erop willen, kom dan niet terug met één schaal die je op het eind van de tafel neergooit.
 
Mijn gezeur heb ik voor jullie bespaard. Daar in de observant heb ik lekker mijn honger gestild. We zaten gezellig aan tafel bij bridgetalent en aspirant Leen Stougie die deze tocht met zijn vader speelde. Een uur om die broodjes te eten is wat lang dus we gingen lekker alvast naar Long John's Pub voor nog eens een cappuccino en een cola light.
 
Na de lunch onze eerste echt matige tafel. We mochten tegen Dirk en Dieuwertje. Altijd leuk, maar ja, die doen geen gekke dingen. Althans, met de kaarten. Zij waren ook lekker vroeg,, dus we hebben eerst nog even lekker buiten gezeten. Niet dat het mooi weer was, maar het was droog en niet koud. Binnen was het overal erg warm, dus dit was wel even lekker aangenaam. Niet dat ik Dirk en Dieuwertje geen spotlight in dit artikel wil gunnen maar de meeste spellen waren gewoon saai.
 
Spel 13 is een legitieme 4♠ met 23 punten samen en de verkeerde singleton. Min 1. Kan bij optimaal tegenspel nog eentje meer down, maar dat is wel lastig te vinden. 52x is de manche niet geboden, waarvan acht keer 3♠ al twee down ging. 51x is de manche wel geboden, waarvan twee keer gemaakt en 10x twee down en zelfs één keer min drie. 29%
 
Op spel 14 kan ik na 1NT – pas – pas, volstaan met 2♥, maar ik bied 3♥ en ga dus onnodig eentje down. 44% i.p.v. 84%
 
Het daaropvolgende spel maakt Dirk 5♣ +2 omdat Elske ♠V niet inlegt. Daarom 62% i.p.v. 84%. Een ALD-tje (After Lunch Dipje) zullen we maar zeggen. Voor de nieuwsgierigen, 6♣ met 26 punten samen wordt door niemand uitgeboden. 3NT en 4♠ daarentegen wel.
 
 
16               ♠ 9872
W/OW        ♥ A64
                   ♦ 87652
                   ♣ T
♠ A5                              ♠ HBT
♥ B873                          ♥ T2
♦ VBT3                          ♦ AH94
♣ AV5                           ♣ B732
                   ♠ V643
                   ♥ HV95
                   ♦ –
                   ♣ H9864
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
   1♦          pas        2♦1         dbl
  2♥2         pas        3NT        pas
  Pas         4♠          dbl         a.p.
 
1 Inverted minor
2 Long suit
 
 
Tijd om het laffe teckel imago dat aan het ontstaan is een beetje te ontkrachten. Na de long suit trial en het feit dat Oost een vierkaart hoog ontkend had lijkt mij dat maat zeker 4♠ moet hebben en mijn ♦ gaan geen protten breken in 3NT. Maat heeft een renonce dus een crossruff lijkt zeer wel mogelijk. 4♠ moet dus een goede uitnemer zijn tegen 3NT. Dirk en Dieuwertje zien het aankomen en spelen na een ♦H start snel mijn troeven weg. De uitnemer is slechts 3x gevonden, maar natuurlijk blijft een flink aantal paren in een ♦ deelscore hangen of gaan zelfs down in 3, 4 of 5♦. Vandaar dat we  er maar 75% aan over houden.
 
De hele tafel levert maar 52,59% voor een totaal van 69,81. Dat is nog net genoeg voor een tweede plaats, we zullen beter moeten.
 
Van Long John's Pub op naar restaurant Habibi. Daar komen via een flinke omweg terecht want we zijn zo druk over de spellen aan het praten dat ik totaal niet oplet waar we lopen. Nu is er zoveel wisseltijd dat het niet uitmaakt. Habibi is een leuk Arabisch restaurantje waar ze creatief met de opstelling bezig zijn geweest om ons goed te herbergen. Elske is inmiddels cappuccino moe en schakelt over op de thee. Ik ben nog lang niet cola light/zero moe dus ga nog lekker even door. Meneer Noord en mevrouw Zuid zitten al geduldig te wachten op de laatste twee bridgers van deze ronde en het feest barst direct los.
 
Voor de minder oplettende lezer: We zitten een rondje OW, en Kees Bakker zal weer gruwelen.
 
 
 
 
9                 ♠ H4
N/OW         ♥ HT7642
                   ♦ V9
                   ♣ 952
♠ VT9765                      ♠ A
♥ B                                ♥ A9853
♦ B                                ♦ A85
♣ AT874                        ♣ HVB6
                   ♠ B832
                   ♥ V
                   ♦ HT76432
                   ♣ 3
 
West    Noord    Oost      Zuid
Elske                             Erik
                 2♥1        pas2        pas
  2♠3         3♥4       6NT5       a.p.
 
1 Zwak
2 Hé, dit herken ik! Minder mooie hartens dan vorige keer, maar ik kan weer vertrouwen op "We laten niets tot en met 2♠ spelen".
3 Eigenlijk wil ik 4♣ bieden (wereldconventie) maar ik ben er niet sterk genoeg voor
4 Ik ben onkwetsbaar en het heeft niets met bridge te maken
5 Niemand noemt mij laf, ook al heeft dat niets met bridge te maken
 
 
 
Ik mag het weer snel beslissen. Over een stafpas moet je in elk geval niet langer dan de verplichte 10 seconden nadenken. Ondanks dat mijn hartens minder mooi zijn besluit ik toch maar weer tot pas. De garantie dat maat met elke minimum zal doubleren is wel een mooie. Noord (heeft niet tegen wel mag alles goed in zijn oren geknoopt) zal nu toch wel ♥HVBTxx hebben? Met vrijwel niets zal Elske toch wel gedoubleerd hebben? Die moet toch nu de meeste overgebleven punten hebben? Doubleren of naar slem? Ach de wind waait al de hele dag mee en met 5/6 ♠ slagen ♣A en ♦H is het toch appeltje eitje?
 
Tegen 6NT start west niet met haar singleton ♥, want ja, die heeft maat geboden, dus wat moet je daarmee? Ze start met ♠3??? De dummy is ietwat teleurstellend en wat droef zie ik dat we een koude 7♣ hebben gemist en dat ik in een vrijwel kansloze 6NT zit. Slik. Het is een kroegendrive dus nooit opgeven. Ik leg dus klein in de dummy en hoop op een wondertje. Dat wondertje komt er. ♠4 onder ♠5 gooien en ♠H dus duiken is te moeilijk voor meneer Noord. Ik denk voor veel deelnemers. Maar ineens ben ik er. ♣H overgenomen met ♣A. ♠V en ♠T voor de boer ontwikkelt de kleur en ik heb nog een entree, 12 slagen. Zo leert die maffe Slump het natuurlijk nooit af. Ik heb veel te veel mazzel in het goed wegkomen met slechte acties. Zes paren bieden 6♣ en toch ook nog drie komen er 6NT, maar die worden dan wel afgestraft. Ze zullen met afgunst en verbazing naar de frequentiestaat kijken: 100%
 
Weer rijst de vraag wat is nu de juiste actie? Had ik bij de vorige hand 2NT rap verworpen, deed ik dat bij deze hand nog sneller. Ik ga gedoubleerd tegenspelen stond voor mij vast. En daar sta ik nog steeds wel achter.
 
Wat moet Elske nu dan? De kans op een strafpas bij mij is best aanwezig. Doubleer je en leg je je neer bij die uitkomst? Of bied je ondanks deze matige hand toch de wereldconventie? Ik denk het wel. Dat is denk ik toch te prefereren boven 2♠
 
Indachtig die conclusie moet ik natuurlijk beseffen dat het bieden van 2♠ nu niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Ik moet mijn zegeningen tellen en 3♥ door de tafel heen doubleren. Overigens heeft Zuid met 4♦ nog een "goedkope" redding. Dat gaat één minder down.
 
 
 
10
O/ALL
West    Noord    Oost      Zuid
Elske                             Erik
                               1♠          pas
  2♥1         pas        4♣2         pas
  4♥3        a.p.
 
1 100% een vijfkaart
2 Controle in ♣, ♥ troef. Ik durf niet 3♥ te bieden
3 Jammer joh, geen ♦ controle
 
De oppies doen een slempoging, maar de ♦ controle ontbreekt, dus van ♠542 start je ♠5 door het sterk van de dummy heen toch? En daarom zie je die andere slagen nooit meer terug. Slechts 81% want dat gebeurt meer dan dertig keer. Er zijn zelfs paren die met ♣A en ♦A naar bed gaan en dus 0 slagen maken.
 
Nog een voorbeeldje van "winnend" kroegenbridge. Wees gewaarschuwd. Kees heeft weer gelijk.
 
 
11               ♠ AB9765
Z/–             ♥ T952
                   ♦ –
                   ♣ AV2
♠ T8                               ♠ HV
♥ VB4                            ♥ K8763
♦ BT4                            ♦ H92
♣ HBT43                       ♣ 965
                   ♠ 432
                   ♥ A
                   ♦ AV87653
                   ♣ 87
 
West    Noord    Oost      Zuid
Elske                             Erik
                                              3♦
  pas         pas        3♥1         pas
  4♥2        a.p.
 
1  Eigenlijk te licht met deze gebalanceerde braakhand, maar ik wordt toch niet gedoubleerd en dan mag ik wel twee down
2 Tja. Wie ben ik met mijn bieden om hier iets van te vinden.
 
 
Voor een topresultaat pas ik op 3♦. Dan scoren we 76%. Nu  houden we er een schamele 68% aan over omdat het een ijskoude 4♠ voor NZ is. Eerst baalt Elske van haar 4♥ bod maar achteraf verklaart meneer Noord 3♠ geboden te zullen hebben als Elske gepast had op 3♥. Dat maakt 4♥ weer een winnend bod.
 
De thee is inmiddels op, maar we gaan nog even door.
 
 
 
 
12               ♠ A983
W/NZ          ♥ H5
                   ♦ HB63
                   ♣ 954
♠ BT64                          ♠ –
♥ 98764                         ♥ AVB3
♦ 7                                 ♦ AT952
♣ VT3                            ♣ H862
                   ♠ HV752
                   ♥ T2
                   ♦ V84
                   ♣ AB7
 
West    Noord    Oost      Zuid
Elske                             Erik
  pas         pas         1♦          1♠
  pas         3♠          dbl         a.p.
 
 
Dat Elske past is toch wel verassend nu 3♠ wordt uitgelegd als "toch wel wat punten", maar ik ruik weer bloed.
♦7 start. Altijd goed. Ik weet niet of ik Elske nu wel introevers moet geven. Ik zit teveel vast in het idee dat ik het de leider te makkelijk maak als Elske kort wordt in troef. Dat is suf natuurlijk, want ik kan zien dat ze mij twee keer bereiken met ♥. Domme denkfout. Nu speel ik dus ♣ door waardoor de leider nog maar 2 down gaat. Uiteindelijk maken we twee ♣ slagen, twee ♥ slagen, een ♠ slag en een introever. Zeer matig, aangezien het drie down kan als ik gewoon die introevers geef, maar toch altijd nog 90%.
 
Weer een toptafel met 84,95% voor een totaal van 72,84. We staan weer eerste, maar ik houd wijselijk mijn mond.
 
We moeten immers tegen Wim en Patrick in de één na laatste ronde. We gaan dus maar gauw naar café de Singel. Een echt mannencafé met kale barman. Als Elske haar eerste biertje bestelt en wacht tot deze getapt wordt bekijkt ze een aantal van de spreuken die er hangen en komt spontaan niet meer bij. Van de spreuken zijn "Kale mannen verspillen hun kostbare hormonen niet aan haargroei" en "Vrouwen kunnen een orgasme faken, mannen een hele relatie" de meest onschuldige. Met een forse ge-tattoo-takelde Hells angel aan de bar is het beeld compleet.
 
Welk bier zullen we alvast voor Wim en Patrick bestellen? Laten we daar nog maar even mee wachten dan. Dat is natuurlijk fouter dan fout, want als de heren dan eindelijk binnenkomen (nadat ze nog twee minuten voor de deur over de vorige ronde hebben staan bekvechten) is het café natuurlijk te klein als er nog geen bier op tafel staat. Het "We wisten niet welk bier jullie wilden hebben" maakt geen indruk en luidkeels wordt verkondigd dat dat toch niet uitmaakt. In allerijl om de heren enigszins tot bedaren te brengen tapt de barman gauw twee biertjes en als Wim en Patrick dan eindelijk hebben plaatsgenomen durft ook de Hells Angel weer op zijn kruk plaats te nemen (of hij moest echt naar de wc)
 
Op spel 21 zitten we voor een goed resultaat in de verkeerde windrichting. 3NT met ♥A weg en ♦H verkeerd en dus linksom of rechtsom met 11 vaste slagen levert ons 33% op. Gauw naar het volgende spel
 
 
 
 
22               ♠ 943
O/OW         ♥ HB7
                   ♦ T9843
                   ♣ K4
♠ AHT                           ♠ 8762
♥ AT943                        ♥ 62
♦                                    ♦ AB62
♣ V8762                        ♣ 95
                   ♠ VB5
                   ♥ V85
                   ♦ KV75
                   ♣ AT3
 
West    Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                              Pas        1NT
  a.p.
 
 
Elske neemt de ♥3 start in de dummy en speelt meteen een kleine ♦ naar ♦H om dan achter het beroerde zitsel te komen. Ik weet niet meer hoe Elske precies speelde maar alles is hier mogelijk en als Elke uiteindelijk 7 slagen heeft binnen gesleept zou dat een wereldscore moeten zijn.
 
♥3 start geeft meteen een overslag weg, maar dan mag je niet ♥H leggen of je moet daar de ♥V ondergooien, want je hebt de tweede entree in de dummy nodig. Met een ♠A of ♣2 start is 1NT in principe down. Dan moet je wel meteen ♦T laten rennen anders wordt de schade nog groter. Toch is ook verdedigen bepaald geen sinecure. Dat blijkt ook wel uit de resultaten. Elske wordt slechts beloond met 46%. OW gaan kwetsbaar down in ♥ contracten en NZ maken vaak overslagen, ook in 2♦ of 3♦.
 
Voor spel 23 en 24 zie ook spel 21. Saai en dood en 40%, alhoewel 23 een aparte categorie is. Niemand verknoeit daar het afspelen (kan ook niet), maar wel een aantal mensen verknoeit het tegenspel. Maakt niet uit hoeveel bier Wim en Patrick al op hebben, die verknoeien het tegenspel in elk geval niet
 
Geen enkele spel boven de 50% wat een drama. 39,29% over 4 spellen voor een totaal van 67,25%. We zijn gezakt naar de vierde plaats.
 
Tot slot café marktzicht. Het weer wordt al wat minder en op het plein zijn in de bestendige motregen nog een aantal attracties bezig om wat overgebleven kinderen te vermaken. Een verkleumde entertainster verkleed als Tinkerbell zoekt dekking onder een parasol en probeert zich met een sjaal wat te warmen.
 
We zitten weer bij twee gezellige dames aan tafel en Elske is in no time alweer volop in gesprek. Er wordt wat gekeuveld over rimpelltjes (de term plooirok komt voorbij) en omdat het nou eenmaal moet, wordt dan maar een begin gemaakt met de laatste vier spellen van de dag.
 
Op spel 17 komen we in 3NT. Na een hartenstart draait alles om de ruitens. Ik speel eerst maar eens de andere kleuren uit en omdat het onwaarschijnlijk wordt dat de ruitens 4-2 zitten doe ik dat goed. 84%
 
Mochten we nu denken dat we weer op de weg omhoog waren dan worden we op het volgende spel bruut terug op aarde geworpen.
 
 
 
 
18               ♠ 9864
O/NZ          ♥ 975
                   ♦ AKB94
                   ♣ 5
♠ VB7                            ♠ AH32
♥ 64                               ♥ AHT3
♦ T82                             ♦ 73
♣ HV876                       ♣ 943
                   ♠ T5
                   ♥ VB82
                   ♦ V65
                   ♣ ABT2
 
West     Noord    Oost      Zuid
                      Erik                            Elske
                               1♣         pas
1NT         2♦         pas         pas
   3♣         pas        pas         dbl
  a.p.
 
 
Het kon natuurlijk niet ongestraft goed blijven gaan. Ik moet gewoon passen en ruiten uit. Dan scoren we 58%. Nu hebben we een kogelronde 0. Terecht natuurlijk. Met Bridge heeft het niets te maken. Ik snap Elske haar doublet wel.
 
Het is ook nog lastig verdedigen en in een ultieme (zinloze) poging om het down te spelen geven we een overslag weg.
 
Op spel 19 scoren we door een weak jump shift 59% in 2♠, maar daarna bereiken de dames het optimale contract van 3♠. 9 Rotsvaste slagen, waar natuurlijk het gros van het veld in 4♠ zit. Gelukkig mogen sommigen het ook maken waardoor we er nog 45% aan over houden. Dat viel nog mee. Aan tafel voelde het als een grotere ramp. Bye, bye prijzen.
 
Na afloop kwam de hele delegatie bijeen in Unter den Linden. Behalve de afgereisde groep waren ook Dirk, Dieuwertje, Kees en Pieternel van de partij. Marianne Daemen had wel de moeite genomen om te blijven hangen in de veel te drukken Observant en daar op de prijsuitreiking te wachten. Zij kwam dan ook naar het café toe om ons de prijzen uit te reiken. Wat bleek, ondanks de slechte finish waren we toch nog 10e geworden met 64.55%. Er was echter bedroevend nieuws, want Wim en Patrick waren met 64,80% negende geworden. Er was een zeer goede klassering voor Martijn en Urske die dertiende waren met 63,42%, ruim voor menig topbridger. KJ en Phebe waren verdienstelijk zesendertigste met 58,55%. Dirk en Dieuwertje hadden en het zwaar. Die speelden 5 van de 7 ronden tegen spelers die allemaal in de top 30 eindigden. Kees had het na afloop pas zwaar toen bleek dat hij ruim 50 plaatsen en 7% onder Pieternel was geëindigd.
 
Vele rondjes later besloten de prijswinnaars hun prijzengeld maar aan de drankrekening op te maken, maar dat was bij lange na niet toereikend. Er waren natuurlijk verstandige mensen bij die op tijd naar huis gingen en daarnaast moest KJ nakijken dus met 7 man werd een restaurantje gezocht. Op aanraden van Wim, die niet mee ging, moesten we weer naar Van Zanten vanwege het lekkere eten in combinatie met de goede bierkaart. Kees en Pieternel lieten zich heel moeilijk overhalen, als we maar naar het door Wim aanbevolen restaurant zouden gaan.
 
Het werd een gezellige maaltijd met Urske, Phebe, Nel, Pieternel, Kees, Dennis en ondergetekende. Kees, nooit om een verhaaltje verlegen, deed uitgebreid uit de doeken waarom hij kroegenbridge eigenlijk niet leuk vond. En je hebt inmiddels wel begrepen, het is blijven hangen.