↑ Return to Private: Dombo Online

Stepbridge

We proberen elke donderdag online bij Stepbridge te spelen. Om mee te kunnen spelen, moet je eenmalig proeflid worden van Step, voer hierbij ook je NBB nummer in. Als de proeftijd erop zit kun je namelijk nog wel inloggen met je NBB nummer en kun je op die manier meedoen met de online clubavond. Verder zul je via de mail kenbaar moeten maken dat je wilt deelnemen aan de online clubavond, aangezien je nog moet worden geactiveerd in onze online club.

Hieronder staan nog enkele tip om de Stepbridge omgeving en avond persoonlijker te maken.

Verdere tips:

1. Begin
Hier kan je via “Opties” je instellingen wijzigen of via “Identiteit” je systeemkaarten beheren en aangeven welke gegevens zichtbaar zijn voor anderen. 

A. Opties
Hier kan je al je instellingen wijzigen. Je moet zelf kijken wat je prettig werkt voor jou.

B. Identiteit
Hier zie je jouw systeemkaart die momenteel gebruikt wordt. Je kan meerdere systeemkaarten toevoegen.

1. Kies systeemkaart
Hier kan je met “maak kopie” een kopie maken van een standaard systeemkaart of een eigen eerder gemaakte systeemkaart. Zo voeg je dus een systeemkaart toe aan je lijst, die je daarna kan aanpassen als je hem geselecteerd hebt (via “Pas aan”, nummer 2 bij “Identiteit”). Je kan ook een systeemkaart van een speler (bijvoorbeeld jouw partner) kopiëren (zie Identiteit anderen)

Identiteit anderen
Als je dubbelklikt op iemand in de lobby kan je zijn “identiteit” bekijken. Door “kopieer” te selecteren kan je de systeemkaart kopiëren die wordt gebruikt door deze persoon. Op deze manier kan je iemand ook als “contact toevoegen” zodat het makkelijker is om met diegene te praten of dat je berichten krijgt bij het in- en uitloggen van de ander.

2. Bieden
Als het jouw beurt is om te bieden zal het “biedbakje” verschijnen, zoals je hier kan zien heeft je partner 3♠ geboden en rechts heeft gepast. Alleen maar omdat alles tot en met 3♠ is geblokkeerd en het niet mogelijk is om te doubleren of te redoubleren. Als je nu een natuurlijk bod selecteert kan je op “OK” klikken, bij een conventioneel bod kan je hier direct de uitleg invullen en op “OK + Alert” klikken. Je moet dus je eigen biedingen alerteren.

Als iets je iets gealerteerd hebt zal er dus een * staan bij het bod en wordt het uitleg automatisch gestuurd naar “tegenst. + toesch.”, mocht je iets vergeten te alerteren kan je dit later nog chatten naar de tegenstanders op deze manier (zie 4. Chatten)

3. Spelen
A. Informatie over het spel
. Scoremethode is Butler
. Spelnummer 11
. 3e spel van deze ronde van 4
. Gever is Zuid en niemand is kwetsbaar
. Zuid speelt 3SA
. Jij hebt nog 0 slagen gemaakt (NZ en OW ook nog 0)
B. Informatie over de tafel
. Tafelnummer 1
. Scoremethode is Butler
. Het is ronde 3 van de 6 (en het zijn rondes van 4 spellen)
. Resterende tijdsduur is 14 minuten en 24 seconden.
Tijd staat voorlopig op 26 minuten voor 4 spellen. Houd dit de gaten.
Er is geen wisseltijd, als de tijd voorbij is ga je direct naar de volgende tafel
C. Biedverloop (tip: zet dit vast met Shift-F3)
D. “Maak ongedaan” en “roep WL” (stuurt de WL een bericht dat hij naar tafel 1 moet gaan)

Bij “Spelen” kan je relevante acties voor tijdens het spelen zijn. Met “Claim” (F2) ga je naar het scherm om te claimen (alleen actief als je leider bent). “Toon laatste slag” (F4) is alleen actief als er ook daadwerkelijk een laatste slag is om te tonen en het spel al niet voorbij is. Met “Maak ongedaan” (F5) vraag je toestemming aan de WL om je laatste bod of kaart ongedaan te laten maken. Het is aan de WL om te bepalen of dit daadwerkelijk een misklik is, bij het bieden zal het (bijna) altijd gecorrigeerd worden zolang partner nog niet geboden heeft, bij af- en tegenspel zal het alleen gecorrigeerd worden als het een overduidelijke misklik is en in geval van enige twijfel wordt het dus niet gecorrigeerd.

4. Chatten
Bij “Aan:” kan je verschillende ontvangers van je bericht selecteren. Ook kan je iemand selecteren met een rechtermuisklik om een privé chatvenster mee te openen. Als je een privé bericht naar iemand stuurt is het echter mogelijk dat er wordt gezegd dat dit niet mogelijk is omdat jij of de ander een toernooi aan het spelen bent. Spreekt voor zichzelf dat het niet mogelijk is om privé berichten te sturen naar je partner.

5. Overzicht
Bij “Tafels” (F6) kan je zien wie er op de andere tafels zitten. Bij “Spel resultaten” (F7) kan je zien wat er allemaal gebeurd is op de spellen en hoeveel het opleverde. Via “Gespeeld spel” (F11) kan je direct naar een specifiek spel om die te bekijken.